Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. november 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Djevelens tumleplass

Puritanernes ungdomsslepp

Puritansk ungdom på party-kjøret, i en dokumentar om ungdomsritualer i Amish-sekten i USA. (Foto: Winstar Worldwide)
Puritansk ungdom på party-kjøret, i en dokumentar om ungdomsritualer i Amish-sekten i USA. (Foto: Winstar Worldwide)
Medlemmene av Amish-kirken i USA boikotter den obligatoriske ungdomsskolen, de skyr biler, telefon, elektrisk strøm, smykker osv. Amish-folket tar sine barn opp i kirken først når de er 20 år (dåp). Fra 16-årsalderen lar de dem leve ute i den ”normale” verden, vekk fra Amish-sektens trange små-samfunn som aldri overstiger 75 medlemmer. Hvordan takler de det?

Lucy Walkers dokumentar er et oppsiktsvekkende vitnesbyrd om Amish-ungdommens ilddåp – eller ”Rumspringa” som den kalles på Pennsylvania-hollandsk. Dokumentaren går nært inn på deres livsførsel i en verden utenfor, m.a.o. i ”vår” verden, som ifølge Ahmish-folket er ”djevelens tumleplass”. Vi får se hvilke fristelser den strengt oppdratte Amish-ungdommen utsettes for og hvilke ungdommer som velger livet ”der ute”. Dette siste betyr utestengelse fra sekten for resten av livet og et fullstendig brudd med familien.

Walk on the wild side
Ungdom som nyter høy musikk, øl, røyk, kokain – scenene Lucy Walker fanger opp i sin dokumentar ville vært nokså vanlige om det ikke var fordi aktørene er unge mennesker fra Amish-folket. Her hyler de av gårde som en annen MC-bande, på sine doninger. Hjemme er alternativet hest og kjerre og det avmotoriserte bondesamfunn.

Fundamentalistisk
Amish-folkets kirke representerer antakelig den mest tradisjonsbundne, fundamentalistisk religiøse enhet man finner i USA. Amish-folket utvandret fra Europa i hopetall på 1800- og 1900-tallet. Sekten er følgesvenner av Jakob Ammann fra Sveits, og den vokste seg stor, spesielt i de tysk/hollandsk-talende landene. Amish-kirken kan lyse i bann enhver som tas i løgn. Sektens hyppige bannbuller og utestengelse av egne medlemmer fra sekt og slekt førte til at presset mot den ble stort i Europa. Amish-folket går likt kledd. Mennene klipper aldri skjegget. Den industrielle revolusjon og den digitale tidsalder har etterlatt få spor i deres små, isolerte samfunn på den amerikanske landsbygda.

Innkjøpt amerikansk dokumentar fra Winstar Worldwide
Originaltittel: Devil´s Playground
Regi: Lucy Walker
Producer: Steven Cantor
Produksjon : Stick Figure Productions
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57