Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. oktober 2001 kl 23.20 Presidenten

Lobbyistenes lykkedag

Stabssjef Leo (John Spencer) gir beskjed om at det igjen er på tide med en åpen dag for lobbyistene, til stabens beherskede begeistring.
Stabssjef Leo (John Spencer) gir beskjed om at det igjen er på tide med en åpen dag for lobbyistene, til stabens beherskede begeistring.
Pressgrupper med de besynderligste krav er en del av hverdagen for staben ved Det hvite hus. En gang imellom åpner de dørene for alle slags lobbyister og lytter mer eller mindre interessert til deres hjertesaker. Et av stabssjef Leos prinsipper er nemlig at de som sjelden eller aldri blir hørt, skal få komme til orde en gang i blant.

I kveldens episode gir Leo beskjed om at det igjen er på tide med en åpen "skrulling-dag", som de kaller det. Jubelen står ikke akkurat i taket. Sam får i oppdrag å møte representanten for en organisasjon som er bekymret for UFOer, mens C.J. snakker med en gruppe som vil bygge egne veier for ulvestammene.

Samtidig foregår forberedelsene til presidentens neste pressekonferanse. Han og Toby er til stadighet i tottene på hverandre, og nå er det et lovforslag til nye våpenrestriksjoner de er uenige om. Den nye markedssjefen, Mandy, prøver å komme med konstruktive forslag til hva presidenten bør si om saken på pressekonferansen, men Toby og presidenten kan ikke bli enige om selve lovforslaget.

Presidenten venter dessuten på at datteren Zoey (Elisabeth Moss) skal komme på besøk før hun tar fatt på det første året på videregående. I sakens anledning vil han arrangere en selskapelig sammenkomst med staben.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA i fjor høst og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten nå i høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Stabssjef Leo (John Spencer) gir beskjed om at det igjen er på tide med en åpen dag for lobbyistene, til stabens beherskede begeistring.