Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. oktober 2002 kl 22.20 Migrapolis

Jentegym

Noen muslimske jenter går med skaut og vil bare gymme sammen med andre jenter. Mens andre med samme bakgrunn synes det er helt OK å drive kamsporttrening med gutta. Behovet for en ”mannsfri sone” til kroppsøving er ikke bare knyttet til religion. Og jentegym kan være så mangt.

Afsin Khan vant nordisk mesterskap i taekwondo både i fjor og forfjor. Hun er den eneste muslimske jenta som driver med denne idretten på høyt nivå i norge. Selv ser hun ingen konflikt mellom egen bakgrunn og det å trene kampsport med gutta. Hun forteller reporter Rajan Chelliah at hun alltid har likt å sparke og dessuten vært veldig opptatt av å kunne forsvare seg selv. For øvrig er hun like feminin som andre jenter, mener hun. Hun er opptatt av å pynte seg – spesielt er hun interessert i drakttradisjonen fra Pakistan og India.

Nina Torgersen
Nina Torgersen er en av ildsjelene bak Helseforum for kvinner. Der møtes kvinner for å trene sammen eller få råd fra fysioterapeut eller lege. Mange av kvinnene er innvandrere eller barn av innvandrere, men også mange helt norske kvinner foretrekker en mannsfri sone når de skal gymme, forteller Nina. Og alle som stiller opp for å hjelpe til på senteret gjør det gratis. Hensikten er å hjelpe innvandrerkvinner til en bedre helse. Selv er Nina norsk, men har konvertert til islam og går med skaut . Hun viser reporter Anniken Mihle rundt på senteret.

Vasanthy Subramaniam
Vasanthy Subramaniam fra Shri Lanka er økonomistudent med mann og to barn. Hun har nettopp begynt å trene aerobic sammen med andre kvinner med samme etniske bakgunn som hun selv. Det er sosialt samtidig som det er bra for kroppen. Hun forteller reporter Hung Mai Ba at hun gjerne vil holde seg slank – det er umulig å unngå å bli opptatt av det i Norge! I hjemlandet er ikke kvinnene så opptatt av hvordan kroppen ser ut. Behovet for å trene er heller ikke så stort. Ofte må man gå langt til brønnen og vaske tøyet for hånd. Kroppsarbeidet er trening nok!

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83