Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. oktober 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Da binna ble sur

Bamsemor leker med ungen sin (Foto: Bjørn Brendbakken)
Bamsemor leker med ungen sin (Foto: Bjørn Brendbakken)
- Det var et skinnangrep, ikke et angrep, sier fotografene Bjørn Brendbakken og Geir Skillebæk da bjørnen kom løpende mot dem Heldigvis hadde de videokamera begge to. Se de to fotografenes enestående opptak i ”Ut i naturen”, og hør om de ble redde eller ikke…

Selv om Norge har noen bjørner, finnes det fortsatt få bjørneunger. Bare noen få steder i grensetraktene har vi binner som yngler. De fleste norske bjørner er streifende hannbjørner. Derfor dro Bjørn Brendbakken og Geir Skillebæk over på svensk side av grensen for å møte binna.

De fleste bjørnemødre er ytterst sky og unngår folk, men akkurat denne lot seg betrakte av interesserte tilskuere. Hun så ut til å kose seg sammen med årsungen sin, et enebarn. Og i mangel av søsken lot ungen sin lekelyst gå ut over moren. Det var et syn å se den lille og den store bamsen rulle rundt i lek.

Men binna føler kanskje at hun ikke har full oversikt over tilskuerne. Hun prøver å lokalisere dem ved å snuse inn lukt. Hun blir usikker, irritert – og angriper. Men hun avbryter angrepet ved å løpe rett i en bjørk. – Helt typisk, sier Brendbakken og Skillebæk. Når bjørnen føler seg usikker eller truet, gjør den et skinnangrep for å skremme vekk trusselen.

Trekkfugler
Programlederne Kari Toft og Trond Berg ser også på de store høstflokkene med trekkfugl. De enorme svermene med fugl manøvrerer hit og dit som om de var styrt av én tanke. Ingen vet hvordan de får det til.

I tillegg blir det som vanlig seerkonkurranse og spennende amatøropptak fra norsk dyreliv.

Egenprodusert naturprogram
Programledere Kari Toft og Trond Berg
Redaksjonssjef Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde (flere motiver)
Bamsemor leker med ungen sin (Foto: Bjørn Brendbakken)