Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. november 2000 kl 22.45 Profil: Frieda Belinfante - men jeg var jo en kvinne

Profil: Frieda Belinfante - men jeg var


NRK2 torsdag 16. november kl 22.45
Profil: Frieda Belinfante - men jeg var jo en kvinne

Første kvinne med eget symfoniorkester

Kveldens dokumentaren forteller historien om Frieda Belinfante (1905-1995), en bemerkelsesverdig dame som var den første kvinnelige dirigent til å lede sitt eget symfoniorkester, først i Nederland og senere i California. Hun var kontroversiell på grunn av sin seksuelle legning, og viste en usedvanlig styrke og vilje i alt hun gjorde. Hennes søster, studenter, venner av henne og hun selv forteller om et liv i menneskers og musikkens tjeneste.

Denne kontroversielle og karismatiske kvinnen sto fram som lesbisk allerede som tenåring, og viste en ukuelig vilje til å få til det hun ville. Hun ble født inn i en musikalsk familie. Faren var jøde, moren kristen.

Under krigen opplevde Belinfante at motstandsgruppen hun var med i ble forrådt, og mange ble henrettet. Selv overlevde hun ved å kle seg som en mann. Hun klarte til slutt å flykte, gjennom Belgia og Frankrike, til Sveits. Hun emigrerte til USA i 1947, hvor hun grunnla \"The Orange County Philharmonic Orchestra\". I 1994 gjorde Klaus Müller et langt intervju med Frieda Belinfante for Holocaust-museet i Nederland.

I programmet forteller Frieda Belinfante selv om hva Holocaust har betydd for hennes liv, og om hennes stilling som lesbisk kvinne i den nederlandske motstandsbevegelsen.

NRK2 søndag kl 22.45

Nederlandsk produksjon
Regi Toni Boumans
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrki.no)

Bilde
Frieda Belinfante - en sterk, begavet og omstridt kvinne.