Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. januar 2006 kl 20.20 Tore på sporet

Leter etter sin datter

Tore Strømøy hjelper et ektepar fra Sarpsborg med å finne igjen datteren som ble tvangsadoptert fra dem for 48 år siden. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Tore Strømøy hjelper et ektepar fra Sarpsborg med å finne igjen datteren som ble tvangsadoptert fra dem for 48 år siden. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I Sarpsborg bor et ektepar med en helt spesiell historie. De har siden 1958 levd i uvisshet om hvor deres førstefødte datter befinner seg. Årsaken er at de var umyndige da hun ble født, og babyens mormor adopterte bort barnet, mot foreldrenes viten og vilje.

I 1957 ble 17 år gamle Berith Rød fra Sarpsborg gravid med ungdomskjæresten Arnstein. Da Beriths mor fikk høre dette, sendte hun datteren til en gård i Østerdalen for at hun skulle være der inntil hun fødte. Da barnet kom til verden, adopterte mora bort barnet, mot Beriths vilje. Berith og Arnstein giftet seg senere med hverandre og fikk fire barn til. Men savnet etter den førstefødte har alltid vært der. Myndighetene har nektet dem å få vite noe om datteren, og Berith og Arnstein har gang på gang måttet innse at de kanskje aldri får se sin datter igjen. I kveld skal Tore på Sporet forsøke å greie det som ingen før har greid: Å finne Berith og Arnsteins forsvunne datter.

I 1999 reiste Sonia Marie Flaaten sammen med Tore til Edmunton i Canada for å finne sin mor og resten av sin indianske familie. I kveld får du gjenoppleve litt av denne sterke reportasjen og samtidig høre hvordan det gikk med Sonia Marie og indianerne.

Tore skal også prøve å finne ut hvor Gjertrud Morewoods oldefar kom fra. Han kalte seg Ernest Augustus Palmer Morewood og kom til Romsdalen i 1882 for å drive jakt og fiske. Alt bygdefolket visste om ham, var at han måtte være fryktelig rik og at han trolig var en lord. I kveld kan du bli med når Tore og Gjertrud reiser til Storbritannia for å forsøke å finne ut hvem oldefaren egentlig var, og hvor han hørte til. Det blir en slektsjakt uten sidestykke, hvor overraskelsene bokstavelig talt står i kø.

Om serien
Tore på sporet er blitt en institusjon på linje med Frelsesarmeen og Røde Kors når det gjelder etterlysningstjeneste. Programmet feirer i år 10-årsjubileum, og siden starten har programleder Tore Strømøy reist verden rundt mange ganger sammen med mennesker som har et sterkt ønske og behov for å finne tilbake til sine røtter og finne igjen forsvunne familiemedlemmer.

Tusenvis av nordmenn har kontaktet redaksjonen for å få hjelp. Hver eneste dag i disse 10 årene har redaksjonen mottatt brev, e-post og telefoner fra seere som trenger hjelp til å spore opp slekt og venner. Dette har resultert i ti, nye programmer, hvor du får være med på nye sterke og gripende møter mellom mennesker som endelig får på plass viktige brikker i livet sitt.

I tillegg til de nye, spennende sakene, får vi også et gjensyn med mennesker som har vært med i de tidligere programmene. Da får du vite hvordan det egentlig gikk, etter at Tore brakte dem sammen på tv.

Egenprodusert underholdningsserie fra NRK Program riks (2006)
Programleder: Tore Strømøy
Prosjektleder: Karen Bit Vejle, tlf. 73 88 17 37/907 722 81
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
LENKER
  • Les mer: