Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. januar kl 20.15 Optimistene

Sjarmerende, tøffe damer


Volleyballaget Optimistene fra Hamar er en usedvanlig gjeng. Den består av damer i alderen 66 til 98 år, og den eldste, Goro, er lagets dronning. De har trent volleyball hver mandag i 40 år, men aldri spilt en ordentlig kamp. Nå utfordrer et svensk herrelag dem, og lagvenninnene forbereder seg til turen over til vårt naboland.

Dette er utgangspunktet for en tredelt serie om vilje, vennskap og idrettsglede, som har premiere på NRK1 i kveld. Selv om man oppnår en høy alder, betyr ikke det at man nødvendigvis må legge opp. Det er de 15 damene i Hamar et glitrende eksempel på!

Første episode
Driftige Irma (66) lanserer ideen om at laget skal spille en ordentlig kamp. Men mot hvem? Finnes det egentlig et passende lag der ute?

Etter å ha brukt både telefon og internett flittig, får damene kontakt med et herrelag i Sverige som kaller seg Krutgubbarna. De inviterer til kamp - i Sverige! Optimistene blir litt skremt av at herrene ser så unge ut; den eldste er jo bare 90 år. Men, la gå!

Forberedelsene
Damene beslutter at treningen må intensiveres, de må skaffe sponsormidler til reisen, og kanskje skulle de også tatt en titt på reglene for volleyballspill?

Goro (98) trener balanse og trimmer hver morgen. Likevel mener hun at hun nå er den dårligste spilleren på laget, og tror neppe hun kommer til å bli med på kampen i Sverige. Hun baker syv sorter til kaffeslabberas for volleyballvenninnene før jul. På nyttårsaften sitter hun for seg selv med håndarbeidet, og kjenner på savnet etter mannen sin.

Samholdet
Tilhørigheten og samholdet i Optimistene er viktig for kvinnene. Også Lillemor (88) som var med å starte laget for 40 år siden, og har spilt volleyball hver uke siden, er sterkt knyttet til laget. Nå står hun foran en stor flytteprosess der hun også må tilpasse seg et nytt og moderne kjøkken. Det gruer hun seg til.

Norsk dokumentar fra 2013
Produsent: Skofteland film AS
Pressekontakt: Sidsel Mundal, sidsel.mundal@nrk.no tlf 414 52 326
TV-seere bes kontakt Publikumsservice tlf 2304 7000