Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. desember 2008 kl 21.15 Med lisens til å sende: Kulturelle øyeblikk

Kulturformidleren NRK

Alf Prøysen var en hyppig gjest i NRK. (Foto: Håkon Messel/NRK)
Alf Prøysen var en hyppig gjest i NRK. (Foto: Håkon Messel/NRK)
Formidling av kunst- og kulturliv har vært en viktig del av NRKs virksomhet gjennom 75 år. NRK har gitt publikum det smale, vanskelig tilgjengelige og oppdragende stoffet. Men også den breie og folkekjære kunsten har fått stort spillerom.

I sjuende episode av NRKs jubileumsserie "Med lisens til å sende" handler det om NRKs kulturdekning. De første årene, da radioen var NRKs eneste medium, preget kultur hele tilbudet fra NRK. Selv om dette var kultur i alle former og for alle grupper, hadde akademikerne en sentral plass i NRKs kulturformidling.

I folkeopplysningens ånd ble det sendt foredrag og kronikker. Ifølge mediehistoriker Henrik Grue Bastiansen rådet det et filologvelde i NRK i tida før fjernsynet. Men utdanningsnivået i landet var lavere enn i dag, og kunnskapstørsten var stor. Og programmer om for eksempel poesi var populære tilbud.

Folkeopplysning som fundament
- Folkeopplysningen bidro til å bygge det moderne Norge, også gjennom NRK. Kulturstoff i radioen ble et fundament for NRK som folkeopplyser, også i fjernsynet da dette kom, sier Bastiansen.

Men det ble også gitt plass til de mer publikumsvennlige og underholdningspregede kulturprogrammene. Folkekjære artister som Alf Prøysen og Erik Bye fikk stor plass i NRKs tilbud.

Eyvind Solås
En viktig formidler av såkalt seriøs musikk har vært komponister, musiker og journalist Eivind Solås. Med sine humoristiske figurer og smittende entusiasme var han med på å bygge bro mellom den klassiske musikken og det breie lag av folket.

I programmet får vi gjensyn med forfattere som Stein Mehren, Arild Nyquist, Torborg Nedreaas, Tarjei Vesaas, Jens Bjørneboe, Olav H. Hauge, Inger Hagerup, Kjartan Fløgstad og Jan Erik Vold. Og bildekunstnere som Jakob Weidemann, Iver Jåks og Gunnvor Advocaat.

Om serien
Norsk rikskringkasting fylte 75 år den 1. juli. På denne dagen i 1933 tok det statlige, lisensfinansierte selskapet over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

75-årsjubilanten feirer seg selv med en dokumentarserie på ni programmer som byr på høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, både radio og tv, sortert etter ulike temaer.

Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontakt Programinformasjon: Hans T. Wiig, 23 04 96 23 / 930 96 112
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900