Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. juli 2000 kl 20.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 27. juli kl 20.30
Min hage (6:9)

Skjønnhet og fred i frodig lek

Det er historisk sus over 1700-tallsgården Røed på Jeløya i Moss. Her har ekteparet Ruth og Knut Mamen anlagt en vakker og frodig hage, nesten en park. På grunn av det gunstige klimaet vokser det planter her som ikke finnes andre steder i landet. Programmet fra Røed Gård er signert Merete Kildahl, NRK Østfold.

Innenfor de grønne veggene som omgir gården finner vi både en barokkhage og en renessansehage. Rundt den utgravde dammen slynger en vandrehage seg med lysthus, bro og en rennende foryngelseskilde. Bak hovedhuset ligger den store landskapshagen hvor Knut Mamen har sluppet plantegleden sin løs for alvor. Her finner du ikke en rett linje, men et vell av grønt og farger i alle varianter, gjerne i festlige sammenplantinger. Øverst i hagen ligger en ett mål stor staudehage, også den en fryd for øye og sjel.

Sanselige opplevelser
Nettopp skjønnhet og fred opptar Knut Mamen. Han har alltid det for øyet når han planter ut nye bidrag til hagen. Og det gjør han hele tiden. På de 25 årene han har eid Røed gård har hagen vokst seg større og vakrere. Blant annet med 1000 rosebusker. De som dufter sterkest lager kona Ruth rosegele av, en utmerket smak til blant annet vilt.

Gammel storhet
Da ekteparet kjøpte dødsboet og fikk konsesjon i 1975 var det ingen synlige rester av det gamle hageanlegget rundt hovedbygningen fra 1723. Bare den flotte løvtre-alléen sto igjen som bevis på gammel storhet. Det er den som ønsker velkommen til en unik hage i et unikt landskap i Norge.

Jeløya i Moss ligger som en perle i Oslofjorden og er kjent for sine mange flotte lystgårder og herregårdslandskap. Røed Gård ligger i Søndre Jeløy landskapsvernområde som kjennetegnes av store, nesten flate områder med dyrket mark brutt opp av frodig trevegetasjon og høye alléer. Bebyggelsen ligger i få, men store gårdsanlegg som omgis av gamle hageanlegg. Denne typen landskap er mer vanlig i Danmark og Syd- Sverige.

Klimaet på Jeløya minner nok også mer om litt sydligere strøk. Øya ligger i en overgangssone mellom kystklima og innlandsklima med milde vintrer og solrike somre. Antall vektsdøgn ligger på 180, noe som er høyt til å være i Norge. Det bærer hagen på Røed Gård preg av. Her fins planter som vanligvis ikke klarer seg godt i landet vårt, for eksempel ekte kastanjer og sommerfuglbusker.

Om serien
Flere vil nok dra kjensel på serien \"Min hage\" fra tidligere år. Dette er tredje året på rad at seerne inviteres med på hagevandring. Ut i naturen tar sommerferie, men det er mange blant de faste bidragsyterne til dette ukentlige naturprogrammet som også bruker våren og forsommeren til å lage hageprogram.

Neste uke skal vi til \"Hagen i Ura\". Tore Rosshaug, NRK Sør-Trøndelag, har besøkt familien Leirdal fra Trondheim som har skapt seg en hage midt i steinura på Marøya på Nordmøre (3/8).

Vi drar videre nordover, nærmere bestemt til Nord-Trøndelag. Aina Bye lar oss få oppleve en helt spesiell hage på Inderøya (10/8). Serien \"Min hage\" avsluttes med Leif-Erik Michaelsens program \"Postmannens hage\" (17/8). Vi møter Arne Sølsnes som i 30 år har bestyrt posttjenesten i Sortland i Nordland. Som pensjonist bestyrer han nå hagen som omkranser den ærverdige sveitservillaen han bor i midt i byen.

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilder (4 motiv)
Det er historisk sus over 1700-tallsgården Røed på Jeløya i Moss. Her har ekteparet Ruth og Knut Mamen anlagt en vakker og frodig hage, nesten en park.
(Foto: Kenneth Halvorsen)


Naturprogram fra NRK Østfold
Ved Merete Kildahl

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41