Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. april 2001 kl 22.15 Fakta på lørdag: "Just a Gigolo"

Fakta på lørdag: \"Just a Gigolo\" (ttv)


NRK1 lørdag 7. april kl 22.15
Fakta på lørdag: \"Just a Gigolo\"

Bulgarias reisende musikere

De spiller på danskebåten, på høyfjellshoteller og nattklubber med klar profitt for øyet, de bulgarske musikerne vi møter i kveldens \"Fakta på lørdag\". Og vi får underholdning for en billig penge. Hvem utnytter hvem i dette spillet? Vi følger musikerne i deres kamp for en bedre levestandard.

Østeuropeisk dansemusikk er for mange blitt ensbetydende med snuskete bulemusikk uten musikalske kvaliteter. Mange vil si at vi i den vestlige verden utnytter musikerne fra Øst-Europa ved lange og dårlige betalte engasjement. Kanskje gir vi dem en mulighet til et bedre liv for seg og sine familier, men hvem andre ville spille på \"danskebåten\" for 12.000 kroner måneden? En musikerlønn i Bulgaria ligger på 1.500 kroner.

Dokumentarfilmen viser det harde arbeidet som ligger i det å få de \"gode jobbene\". Vi følger musikerne på jobb, ombord i passasjerbåter og på hotell. Hva gjør de i fritiden, hvor mye tjener de, og hvordan er forholdene som tilbys musikere generelt? Hvordan blir musikerne påvirket av et slikt liv, og klarer alle å fullføre sine oppdrag?

Bulgarske agenter
Seksmanns orkestret \"Pop Corn\" fra Sofia kom gjennom nåløyet på en audition ved Svartehavet. Vi får se hvordan det går med de unge, fremadstormende musikerne når de for første gang skal spille i \"paradiset\" - en passasjerferge mellom Danmark og England.

Vi møter også 40 år gamle Sacha Peytchev, som har spilt i orkester siden han var 16 år. Han er leder for et åttemanns orkester med hotell og passasjerbåter i Europa som arbeidsplass. Han er også agent for over 60 orkestre i Bulgaria. Det er hans ansvar å finne de rette musikerne og skaffe kundene den type musikk de forlanger.

Agent er også, Martin Schibb, som gjennom byrået PAN i Danmark har hele Norden som arbeidsfelt. Han gjør avtaler med bulgarske musikere om spillejobber i Norge, Sverige og Danmark. Direktør ved Rosendal Fjordhotell i Hardanger, Arne Havnerås, har reist til Bulgaria i over 12 år for å plukke ut dyktige musikere til hotellet sitt. Hvordan er det å komme fra millionbyen Sofia til en liten bygd på Vestlandet?

Musikk- audition
Dokumentaren følger også den årlige musikk-audition i Bulgaria, der agenter fra hele Europa kommer for å se og høre orkestrene som Sacha Peytchev har valgt ut. Hvem kommer gjennom nåløyet, og hvem må reise tilbake til en fattig tilværelse, for å øve enda hardere til konkurransen neste år?

NRK1 lørdag kl 22.15

Norsk dokumentar ved VPB Media AS
Manus, research: Frode Fimland og Vidar Trellevik tlf. 55199797/97082527
Regi: Frode Fimland
Pressekontakter: Siri G. Meyer. tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no
Bilde
1. I kveldens Fakta på lørdag får vi se hvordan det går med det bulgarske dansebandet \"Pop Corn\" når de for første gang skal spille i \"paradiset\" - en passasjerferge mellom Danmark og England. (Foto: VPB Media AS).

2. Agenter på musikk-audition ved Svartehavet. Martin Schibb (f.v.), underholdningssjef i DFDS, Kenth Strøm, musikeragent Sacha Peytchev og fotograf Frode Fimland. (Foto: VPB Media AS).