Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 5. mai 2008 kl 20.10 Atomspionasje: Handelsreisende i terror

Dr. Khans kjernefysiske basar


Den kalde krigen og atomkappløpet gjorde at verden lenge levde i frykt for ragnarok. Dagens mareritt er at atomvåpen skal komme i hendene på terrorister. Hovedpersonen i den siste episoden av BBC-serien "Atomspionasje" er Abdul Qader Khan, som har spredt atomhemmeligheter og materiale til sitt hjemland Pakistan, og til land som Iran og Libya.

Mannen som blir kalt "den pakistanske atombombens far" begynte sin karriere som atomtekniker i Nederland. Dr. Abdul Qader Khan stjal i 1975 atomhemmeligheter på arbeidsplassen og dro hjem til Pakistan.

Her fikk han ansvaret for hjemlandets atomvåpenprogram. Pakistanske presidenter hadde i alle år forsikret Vesten om at landet ikke hadde noen planer om å utvikle kjernevåpen. Men i 1998 ledet Khan en vellykket prøvesprengning, og verden ble rystet av nyheten om at Pakistan nå var en atommakt.

Berømmelse og rikdom
Etter dette var Khan en nasjonal helt, og med berømmelsen fulgte penger. Snart ble hans velstand påfallende stor. Han var også konstant på reisefot til ulike muslimske land, som Egypt, Iran, Saudi-Arabia og Libya, og til afrikanske land med urankilder. Vestlig og israelsk etterretning ante ugler i mosen.

Etter hvert ble det dokumentert at Khan ledet et omfattende svart marked for kjernefysisk materiale. Men å stanse virksomheten, viste seg å være en håpløse oppgave – inntil Libya bestemte seg for å komme ut av kulden og oppgi sitt atomvåpenprogram. I prosessen for å gjenoppta forbindelsene med omverdenen, var Libya villige til å servere Khans hode på et fat.

Om serien
Kampen om overtaket i det kjernefysiske våpenkappløpet er temaet i "Atomspionasje", en dramatisert dokumentarserie fra BBC. Serien tar for seg fem spionthrillere fra virkeligheten, fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Historien gjenskapes ved hjelp av spennende, dramatiserte rekonstruksjoner og grundig dokumentasjon, blant annet fra CIA og KGBs arkiver.

Britisk dramadokumentar i 5 deler (2007)
Originaltittel: Nuclear Secrets
Produksjon: BBC i samarbeid med National Geographic og NDR
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Les mer