Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 11. november 2010 kl 22.30 Dagens dokumentar: Jon & Jimmy

Et forunderlig samarbeid

Musiker Jimmy Rosenberg (født Joseph Geradus). (Foto: Storm Studio)
Musiker Jimmy Rosenberg (født Joseph Geradus). (Foto: Storm Studio)
En ung nederlandsk gitarist kommer til Norge for å turnere, men allerede på første konsert utvikler det seg til et drama for de involverte. Ikke bare turneen rakner – det går på livet løs. Historien om Jimmy Rosenberg og Jon Larsen handler om et av livets forunderlige møter.

Det skulle bli så bra. Endelig skulle Jimmy Rosenberg turnere i Norge. Det var ikke hans første tur til Norge, alt som 12-åring overrasket han der med utrolig gitarspill. Den sjarmerende guttungen ikke bare svingte med de store; han utfordret dem.

Jimmys suksess smittet over på Jon Larsen i Hot Club de Norvège. Det var han som fikk Jimmy hit, og samarbeidet førte til konserter og plater. Et nært vennskap utviklet seg mellom dem, og ti år senere er Jimmy klar for turné med Hot Club i norske sommerkvelder.

Men allerede første kveld går noe galt. De neste ukene blir et mareritt for alle parter. Ikke bare samarbeidet, men også vennskapet rakner.

Ulikheter
Dette var et musikalsk brorskap på tvers av landegrenser, språk og kulturer. Jon Larsen, en familiemann på Smestad: Hva gjør han blant artister fra Manouche – og Sintimiljø i Europa? Og Jimmy Rosenberg som hoppet av skolen, spilte gitar og sniffet lim. Han kunne knapt skrive navnet sitt. Hvordan havnet han i Carnegie Hall i New York?

Dokumentaren skildrer det musikalske eventyret, og prøver å nøste opp hva som gikk så galt.
Vi ser Django Reinhardts landsby, idylliske Samois, der Jon og Jimmy møttes første gang. Og vi er i Vinter-Norge når Jimmy kommer hit som 12-åring.

Vi følger maleren og musikeren Jon blant artistvenner i Norge, Europa og USA. Og vi møter Jimmy som voksen i sitt eget hjemland.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar 2009
Bak dokumentaren står Bjørn Ola Bjørntoft og Lars Hellebust
Produksjon: Storm Studio for NRK
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte: Publikumsservice tlf: 815 65 900