Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. september 1999 kl 22.10 På sporet

På sporet (t)


NRK2 søndag 12. september kl 22.10
På sporet

Western om tap og hevn

John Wayne spiller i kveldens westernfilm en krigsveteran som oppsporer indianerne som har drept hans bror og svigerinne og bortført datteren deres.
Ethan Edwards (John Wayne) er kommet til ranchen i Texas som han eier sammen med broren (Walter Coy). Han blir tatt varmt imot av familien. Neste dag får de selskap av en gjeng Texas Rangers ledet av Sam Clayton (Ward Bond). De jakter på kvegtyver. Ethan tror at indianere står bak kvegtyveriet, og overtaler broren til å bli hjemme sammen med familien. Selv slutter han seg til gjengen sammen med Martin Pawley (Jeffrey Hunter), som har vært vaktmann hos familien Edwards siden hans egen familie ble massakrert av comanche-indianere. Etter å ha funnet ut at indianerne hadde stjålet kveget bare for å få cowboyene bort fra sine hjem, rir Ethan og Martin tilbake til ranchen. Der møter det dem et fryktelig syn. Familien er drept av indianerhøvdingen Scar (Henry Brandon) sine menn. Samtidig oppdager Ethan at det yngste barnet Debbie, og tenåringen Lucy er blitt bortført. Ethan, Martin og Brad Jorgensen, Lucys kjæreste, drar av sted for å ta indianerne.

Letingen
Noen dager senere finner Ethan Lucys kropp. Da Brad får høre om hennes død, går han berserk og angriper indianerlandsbyen der han blir drept. Ethan og Martin fortsetter letingen inntil snøen tvinger dem til å dra tilbake til Jorgensen-gården hvor Laurie (Vera Miles) erklærer sin kjærlighet til Martin. Hun prøver å få ham fra å dra ut igjen sammen med Ethan for å finne Debbie. Men han lar seg ikke stoppe.
De to begir seg i vei igjen, og selv om måneder blir til år, fortsetter de to mennene å følge i comanche-indianerne spor. Det skal gå fem år før de oppnår den første kontakten med comanche- høvdingen Scar. I New Mexico blir Ethan og Martin ført til indianerbosettingen og presentert som handelsmenn. Skal det endelig lykkes dem å finne Debbie?

NRK2 søndag kl 22.10
Tidligere sendt 26.4.98

Bilde (via Scanpix/Intenett)
John Wayne som Ethan Edwards.

- En skremmende western om besettelse og rasisme som er blitt John Fords mest betydningsfulle film. Dens temaer - tap og forsoning - fant gjenklang også i mange etterfølgende filmer.

Film - innkjøpt
Halliwell\'s Film & Video Guide
Produksjonsland: USA (1956)
Originaltittel: The Searchers
Regi: John Ford
I rollene: John Wayne, Jeffrey Hunter, Natalie Wood, Vera Miles, Ward Bond, John Qualen, Henry Brandon, Antonio Moreno m. fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41