Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. mars 2007 kl 23.20 Utsyn: Møte med Taliban

Hos Taliban i Sør-Afghanistan

Møte med Taliban i Sør-Afghanistan. (Foto: Channel 4 International)
Møte med Taliban i Sør-Afghanistan. (Foto: Channel 4 International)
Den britiske reporteren Sean Langan besøker de britiske troppene i Helmand-provinsen i det sørlige Afghanistan. Han avlegger også et besøk hos fienden som prøver å beseire britene – Taliban. Samt de islamistiske krigerne som sikter mot en mer omfattende krig: en verdensomspennende jihad.

Møtet mellom Taliban og den britiske reporteren Sean Langan finner sted på et helt offentlig sted. Noe Taliban gjør for å peke nese til britene og vise sin styrke overfor dem. Folk fra Taliban-styrkene kommer i et stort antall.

Til Langan forklarer de at Helmand (en stor region i sør) er under deres kontroll. Og at britene er i mindretall og befinner seg i ukjent lende.

Tenåringsterrorist
Langan intervjuer Talibans kommandanter og deres soldater. Han snakker også med en av Talibans selvmordsbombere. Gutten er bare i tenårene.

Reporteren Sean Langan setter deretter kursen videre sørover og trenger dypt inn i fjellene mot grensen til Pakistan. Der møter han noen av de islamske krigerne som er del av Osama bin Ladens nettverk av terrorister.

Islamistiske militærleire
I de islamistiske militærleirene intervjuer han krigere som forteller om sine forbindelser med arabiske militærmakter og med Al Qaida. Likeså med terrorister man mener sto bak planene om å sprenge en rekke passasjerfly i lufta med flytende sprengstoff sist sommer.

Dokumentaren i "Utsyn" er fra den britiske tv-kanalen Channel 4. Den setter de fleste
sidene av krigen i Afghanistan under lupen og viser hvorfor Vesten er i ferd med å tapen den.

Engelsk dokumentar (2006)
Originaltittel: Meeting the Taliban
Produsert av: Channel 4 International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no