Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. mai 2000 kl 19.30 ... og i Tornedalen skinner sola

... og i Tornedalen skinner sola (t)

NRK2 tirsdag 2. mai kl 19.30
...og i Tornedalen skinner sola (1:3)

Dalen som gir innbyggerne tilhørighet

Finnes det noen framtid i grenselandet mellom Sverige og Finland? Ja, svarer ungdommene i programmet. Riktignok tenker flere på å flytte sørover, men drømmen er å vende tilbake og la egne barn vokse opp i Tornedalen - stedet i Sverige som nevnes sist i værmeldingen. En svensk dokumentarserie i tre deler forteller om livet, kulturen, tankene og de muntre historiene i denne historiske dalen som har gitt innbyggerne identitet og tilhørighet.

Programleder Hasse Alatalo dukker opp på ulike steder i Tornedalen i løpet av den fargerike serien med historier, trekkspill og sang. Trekkspilltoner og historier bidrar også Frans Palovaara med.

Hva har Tornedalen å by på, og hva skal til for at det fortsatt kan være et levedyktig samfunn? Svaret får vi fra den unge generasjon, som blant annet forteller om det spesielle med å vokse opp i den vakre dalen.

Tornedalen er også et årlig sommertreff-sted for læstadianerne, som samler stadig flere tilhengere. Hvilken rolle spiller læstadianismen, religionen som før hadde en så stor innflytelse på folks liv?

En av dem som har en anstrengt forhold til denne religionen er presten Bengt Pohjanen som blir portrettert i programmet.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Svensk dokumentarserie i tre deler fra SVT2
Programleder: Hasse Alatalo
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123