Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. september 2004 kl 17.00 Musikk på søndag: Oscar Peterson-portrett

På fot med Oscar Peterson

Oscar Peterson portretteres i Musikk på søndag. (Foto: Oslo Konserthus)
Oscar Peterson portretteres i Musikk på søndag. (Foto: Oslo Konserthus)
Dagen før Oscar Peterson entrer podiet i Oslo Konserthus, sender NRK1 det kanadiske portrettprogrammet "Keeping the Groove Alive" der jazzlegenden ser tilbake.

Den kjente kanadiske skuespilleren Christopher Plummer er programleder. Blant annet snakker han med jazz-personligheter som Diana Krall og Herbie Hancock om hovedpersonen.

Trio Peterson
Oscar Peterson vokste opp i en meget musikalsk familie i Montreal, Canada. Hans talent for pianospilling ble tidlig oppdaget. I sine yngre år var han bl.a. inspirert av Nat King Cole og legendariske Art Tatum, som han også har blitt sammenlignet med.

I hele sin karriere har Oscar Peterson ledet mindre grupper med dyktige musikere som bassisten Ray Brown og trommeslagere som Ed Thigpen og Louis Hayes. I disse dager spiller han sammen med storheter som trommeslageren Alvin Queen, bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen og gitaristen Ulf Wakenius.

For øvrig har Oscar Peterson spilt og laget plater sammen med mange av jazzens store stjerner: Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Count Basie, Nat King Cole, Louis Armstrong, Coleman Hawkins, Roy Eldridge og Duke Ellington for å nevne noen. Men det er samarbeidet med de ulike trioene som har skaffet ham berømmelse og anerkjennelse verden over.

I de senere år har Oscar Peterson viet mer av sin tid til å komponere, og i 1997 mottok han Grammy for "Lifetime Achievement" og "International Jazz Hall of Fame Award" – et bevis på at han fremdeles regnes som en av de største jazzmusikerne.

Innkjøpt/egenprodusert program fra NRK Kultur
Originaltittel: Keeping The Groove Alive
Prosjektleder: Arild Erikstad
Produsert av: Rhombus International, Canada (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57