Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. oktober 2007 kl 22.25 Store studio

Totalt engasjement

I kveld får vi møte Kirsti Birkeland og Kristin Lyhmann, ekspertene bak Prinsesse Märtha Louises nye eventyrbok. Den svenske kunstneren Lars Vilks som tegnet profeten Muhammed som hund kommer, den britiske musikeren og hemafroditten Genesis P-Orridge, filosofen og kampsportentusiasten Lars Fredrik Händler, foruten den norsk freefighteren Jon Olav Einemo.

Prinsesse Märtha Louise har lagt ut på en lang eventyrturne for å promotere den nye boka si. I Store Studio møter du de to redaktørene som har samlet eventyrene til boka. Kirsti Birkeland er barnebokforfatter og forteller, mens Kristin Lyhmann er teaterviter, og begge er de brennende engasjerte eventyrformidlere. Hos oss skal de snakke om sitt eventyrlige engasjement, om søttitallspedagogikkens motvilje mot eventyrene, og om årsakene til at folkeeventyrene har fått en ny renessanse.

Svensk totalkunstner
For den svenske kunstneren Lars Vilks har kunsten fått store konsekvenser for livet. Etter at hans tegninger av profeten Muhammed som hund ble trykt i en svensk avis, har reaksjonene fra den islamske verden vært voldsomme. Det toppet seg da en representant for Al Qaida i Irak utlovet en dusør på 100 000 dollar til den som drepte ham. For Lars Vilks var tegningene bare starten på et langt kunstprosjekt, og ser han reaksjonene på og oppmerksomhetene som en del av det totale kunstverket. I Store Studio forteller han hvordan det er når hele livet blir kunst, om å leve i dekning og motta dødstrusler på telefon og epost.

"Hemafrodittisme" for framtida
Du får også oppleve den oppsiktsvekkende britiske kunstneren og musikeren Genesis P-Orridge, som mener mennesket må bli hemafroditter for å overleve. Han har selv tatt en rekke kirurgiske inngrep for å sette teorien ut i praksis.

Slåsskamp
Platon var filosof, men han var også ekstremt god til å slåss! Faktisk fikk han kallenavnet Platon som betyr "brede skuldre" for sine kampmeritter. Kampteknikken fra det gamle Athen er nå tatt oppigjen og er blitt til en raskt voksende sportsgren i USA og Asia. Sporten heter Mixed Martial Arts eller Ultimate Fighting. Til oss kommer filosof Lars Fredrik Händler Svendsen som er ekstremt fascinert av sportsgrenen og har skrevet flere artikler om den. Vi har også invitert den norsk freefighteren Jon Olav Einemo. Han har slåss i MMA-serien Pride og er stjerne i Japan. Vi avrunder denne ukens Store Studio med en oppvisningskamp, kommentert fra sidelinja av filosofen og tungvekteren.

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester, reportasjer og live musikk.


Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson: Helle Vaagland, vaktsjef, Store Studio
Tel. direkte: 23 04 70 00 Mobil: 41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no