Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. mars 2010 kl 21.30 Eventyrlig polarliv

Oljefeber på Svalbard

Oljeselskapet Fina anla denne leiren i Russebukta på vestsiden av Edgeøya. I begynnelsen av 70-årene var det hektisk leting etter olje på Svalbard (Foto: Kjell Reidar Hovelsrud)
Oljeselskapet Fina anla denne leiren i Russebukta på vestsiden av Edgeøya. I begynnelsen av 70-årene var det hektisk leting etter olje på Svalbard (Foto: Kjell Reidar Hovelsrud)
I det andre av tre program om eventyrlige polareventyr får du historien om det mest spektakulære av alle oljeprosjektene på ishavsøyene.

Det er lite kjent at flere tusen tonn utstyr ble satt i land på Edgeøya, og fraktet mer enn tre mil til borestedet. Forut for selve boringen ble det gjennomført noen halsbrekkende ekspedisjoner for å sikre oljeselskapene såkalte utmål, områder hvor de fikk enerett på oljeleting.

I tillegg til alt strevet skjedde det dramatiske ting. Leiren inne på øya måtte evakueres midt på vinteren på grunn av brann, og en annen gang havarerte et helikopter.

En to kilometer lang vinterflyplass ble etablert ved Tjuvfjorden for å kunne bruke Hercules til å frakte forsyninger. Myndighetene stilte krav til boreselskapet om at naturen skulle vernes. I 2007 dro to av deltakerne tilbake til borestedet for å se hvordan det ser ut i dag. Et grundig arbeid ble gjennomført for å tilbakeføre naturen til sin opprinnelige form.

I det neste og siste programmet får vi historien om hvordan fangststasjonen Mushamna, ble bygget opp.

Norsk dokumentar, 2009.
Produksjon: Viktor Olsen.
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice