Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. juli 2009 kl 19.30 Ei kaldblodig verd

Sir David og de kaldblodige

Sir David Attenborough sammen med et eksemplar av en av verdens største kameleon-typer. (Foto: BBC Worldwide)
Sir David Attenborough sammen med et eksemplar av en av verdens største kameleon-typer. (Foto: BBC Worldwide)
Amfibiene og reptilene er blant de mest framgangsrike artene som Jorden har fostret. Ved hjelp av ny teknologi, kan Sir David Attenborough avsløre detaljer omkring reptilene og amfibienes oppførsel som hittil ikke har vært mulig å iaktta.

David Attenborough fullender sin gjennomgang av livet på jorden med en spennende serie om våre kaldblodige venner – reptilene og amfibiene.

Avslørende
Er de vekselvarme dyrene primitive? Er de trege og liker å leve for seg selv? Eller er slike ting bare en myte? Mest det siste, for i serien viser Attenborough hvilket spennende liv de lever, hvor sosiale de er, sofistikerte og lidenskapelige. Akkurat som varmblodige dyr.

Skrudde greier
"Ganske skrudde greier," skrev The Times om avsløringene i serien, og fortsatte: "Frapperende, vakkert, skremmende, morsomt og overraskende." The Observer fulgte opp med "engasjert, artikulert, uten anstrengelse, tålmodig og sublim – en tv-serie som underholder og opplyser."

For siste gang bærer det jorden rundt på leting i lag med Attenborough, denne gang etter alle slags vekselvarme skapninger. Fra Galapagos til Sør-Afrikas øyer, fra Panama til Australias og Japans farvann og tilbake til Madagaskar utenfor Afrikas kyst.

Start på Galapagos
I første sending ferdes vi blant iguaner på Galapagos’ klipper – de blir likeså varme innvendig som oss der de baker seg i solen. Vi skal ut i stormvær på øyene utenfor Sør-Afrika, som er oversvømmet av skilpadder. Et spionkamera avslører hvilken teknikk disse skilpaddene bruker når de vipper hverandre over på ryggen i slåsskamp.

Slanger kan ligge stille i dagevis, for så plutselig å slå til med lynrapp hurtighet. En biokjemisk eksplosjon finner sted i slangekroppen. I første sending skal vi se hvordan en slanges lever kan øke til sin dobbelte vekt på et par dager, og hvordan slangens hjerte nesten
kan dobles i volum på samme tid.

Elskov mellom fem meter lange krokodiller, "varmepanelet" til den uhyrlige Tyrannosaurus Rex og en varmblodig skilpaddetype står også på plakaten i første sending.

Programmet er blitt sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Life in cold blood
Produsert av: BBC Worldwide
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900