Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. januar 2005 kl 21.30 Ørnen

Storserie om internasjonal kriminalitet

Jens Albinus i rollen som kriminalinspektør Hallgrim Hallgrimsson, kalt Ørnen. (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
Jens Albinus i rollen som kriminalinspektør Hallgrim Hallgrimsson, kalt Ørnen. (Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix)
Nå er det duket for krimserien "Ørnen", en stort anlagt serie fra Danmarks Radio produsert i samarbeid med NRK Drama samt svensk og islandsk fjernsyn. Serien har toppskuespillere som Jens Albinus og Ghita Nørby i hovedrollene, og beskrives som en moderne krim med mye action. Samtidig handler den om en ungs manns indre og ytre reise, inspirert av det klassiske dramaet "Odysseen".

Ved siden av "Krøniken" var krimodysseen "Ørnen" den mest markante dramasuksessen i Danmark i 2004. 1,6 millioner seere - 67,5 prosents markedsandel - fulgte premieren i oktober, og flertallet av avisanmelderne var fornøyde med det de så.

Hovedpersonen er Hallgrim Ørn Hallgrimsson (Jens Albinus), kalt "Ørnen", halvt islending og halvt dansk. Han er spesialist på drapssaker med forbindelse til internasjonal organisert kriminalitet og blir regnet som den beste på sitt felt. Utad er han en handlekraftig og sjarmerende mann som tiltrekker kvinnene og skremmer forbryterne.

På det indre plan er Hallgrim en latent bombe av fortrengte følelser, og så elendig til å ta ansvar for seg selv at han befinner seg på kanten av en livskrise. Han blir nødt til å foreta en indre etterforskning for å løse gåten om sitt eget liv.

24 episoder planlagt
Åtte timelange episoder står på sendeplanen i denne omgang, og flere avsnitt er under produksjon. I alt er det planlagt 24 episoder.

Serien er skrevet av forfatterparet Peter Thorsboe og Mai Brostrøm, kjent for den Emmy-belønte "Rejseholdet" (Mordkommisjonen). Produsent er den kjente Sven Clausen, og det øvrige teamet bak "Ørnen" består av erfarne filmfolk som har medvirket i suksesser som "Krøniken", "Nikolaj og Julie", "Landsbyen", "Taxa" og "Rejseholdet".

Serien tar oss med rundt i Skandinavia, deriblant Norge, og vi møter Bjørn Floberg i rollen som den norske kriminalinspektøren Niels Hauge i episode 3. Også Bjørn Sundquist og Anne Marie Ottersen har gjesteroller i serien.

Spesialavdeling
I seriens første episode er Hallgrim på vei hjem til Island til sin mors begravelse. Men når det oppstår en dramatisk situasjon i Københavns lufthavn, blir flyet holdt tilbake, og Hallgrim blir satt til å lede en intens politiaksjon.

Samtidig opprettes en spesialavdeling i det danske Rikspolitiet for grenseoverskridende, organisert kriminalitet. Den nyutnevnte politimesteren Thea Nellemann (Ghita Nørby) er i gang med å sette sammen gruppen, og hun vil ha Hallgrim som etterforskningsleder.

Theas nestkommanderende er Marie Wied (Marina Bouras), en målrettet juridisk begavelse med mange knuste mannehjerter på samvittigheten.

En annen sentral skikkelse er Hallgrims gode kamerat og makker, kriminalassistenten Nazim Talawi (Janus Bakrawi). Han har en bakgrunn som gategutt og slagbror og går aldri av veien for en konfrontasjon.

Den humørløse og pedantiske Villy Frandsen (Steen Stig Lommer) er alle politiansattes skrekk, men som landets største kapasitet innen økonomisk kriminalitet er han ikke til å komme utenom. Michael Kristensen (David Owe) er IT-ekspert og synes ikke å ha noe liv utenfor kontoret, mens kriminalassistenten Ditte Hansen (Susan A. Olsen) er et naturtalent som slites mellom hensynet til karrieren og samværet med sine tre små barn.

Dansk krimodyssé
Av Peter Thorsboe og Mai Brostrøm
Produksjon: DR i samarbeid med NRK, SVT og RUV
Produsent: Sven Clausen
Med Jens Albinus, Ghita Nørby, Marina Bouras, Steen Stig Lommer, Janus Bakrawi, Susan A. Olsen, David Owe, Bjørn Floberg, Bjørn Sundquist, Anne Marie Ottersen m.fl.
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Hjemmeside: www.dr.dk/oernen/


LENKER
  • www.dr.dk/oernen/