Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. mai 2006 kl 22.30 Migrapolis: Snipp, snapp, snute

Angsten for utkastelse

Agnete Veld Bendiksen og ektemannen Rony Guillen Delgado (Foto: NRK)
Agnete Veld Bendiksen og ektemannen Rony Guillen Delgado (Foto: NRK)
Et enkelt utkastelsesvedtak kan forandre tilværelsen for familier og hele lokalsamfunn. Ukens Migrapolis handler om dem som engasjerer seg i kampen for at andre skal få bli.

– Det vil alltid være slik at at noen faller mellom to stoler, mener Agnete. Hun og mange andre har opplevd de høyst menneskelige konsekvensene et utkastelsesvedtak kan få, og velger å kjempe imot.

På grått papir
Kurdiske Sabah Magid var mønsterinnvandreren, med høy utdanning, fast jobb, gode språkkunnskaper og mange venner i lokalmiljøet. Så gikk oppholdstillatelsen ut, og arbeidsgiveren Sandefjord kommune ble tvunget til å si ham opp på dagen for å unngå politianmeldelse. Nå står Sabah uten leilighet og inntekt, og innen dette programmet sendes vil utkastelsesfristen være utløpt.

Eddie Whyte i Fagforbundet Sandefjord har engasjert seg i Sabahs sak, og har fått både ordføreren og lokalbefolkningen med seg på laget. Nå kjemper de for at Sabah skal få bli i samfunnet han har slått rot i. Men inntil videre lever han på lånt tid i Norge.

Oppvokst og utvist
På Veumalléen asylmottak i Fredrikstad bor barnefamilier i opptil fire år før de får svar på søknad om opphold. Per Bertelsen driver mottaket, og er opprørt over skjebnene til alle som blir sittende og vente i årevis på å få søknadene sine behandlet. Han har sett barn vokse opp på Veumalléen, og sett hvordan de får venner på skolen og lærer å se på seg selv som norske. Likevel risikerer mange å bli sendt tilbake, selv etter flere år i Norge.

Nå mener Bertelsen at regjeringen må gi generelt amnesti til asylsøkere som har ventet på svar i flere år.

Kjærligheten vinner
På et gatehjørne i Bolivia fant Agnete kjærligheten i sitt liv. Nå kjemper hun for at ektemannen skal få opphold i Norge sammen med henne. Fordi hun er under 23 år, krever myndighetene at Agnete skal ha en fast, årlig inntekt for å garantere for ektemannens opphold. Den foreløpige løsningen ble en noe uortodoks jobbsøknad, klistret opp på telefonstolper og oppslagstavler i hjembyen Stavanger.

Nå har Agnete fått jobb og lagt studiene på hylla, og ektemannen Rony får bli inntil videre. Men slaget er langtfra vunnet. – Vi kommer til å fortsette å kjempe. Det tar tid, og man må være tålmodig, men kjærligheten vinner til slutt, sier Agnete.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 44
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no