Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 19. januar 2012 kl 19.00 Snøballkrigen

Til snøballkrig for å overleve


Ytterst mot Barentshavet ligger Vardø. Den lille byen er preget av fraflytting, og husene står tomme. Nå går innbyggerne til snøballkrig for å redde byen. Ideen har de fått fra Japan, der snøballkrig er en kampsport som heter Yukigassen.

Fridtjof Kjæreng er mannen som gjorde tv-kjendis av Lars Monsen med "Canada på tvers". I et halvt år har han filmet fire miljøer i Vardø bokstavelig talt natt og dag og kommer de frittalende vardøværingene tett inn på livet. I "Snøballkrigen" skildrer han et fandenivoldsk pågangsmot og en absurd humor som mangler sidestykke, til og med i nordnorsk sammenheng.

Gjennom gleder og sorger får tv-seerne oppleve hvilke fordeler og ulemper det er å leve på et forblåst lite sted i mørketidens Norge. Serien gir et innblikk i hverdagslivet i en småby "så langt bort man kan komme i Norge". Vi opplever hvordan den store snøballkrigen sakte, men sikkert får plass i vardøværingenes liv når mørketiden løsner og det går mot vår.

Friskt persongalleri
Felles for alle som deltar i serien, er at de er med og spiller snøballkamp for byen sin.

Anita Remme er president i Yukigassen og ønsker å redde Vardø slik at hun selv, familien og innbyggerne kan bli boende i byen. Det er nesten ingen arbeidsplasser igjen i Vardø.

Thor Valter Endresen driver rørleggerbedriften i byen, og han, de tre sønnene og Aina på kontoret er avhengige av jobb i bedriften for å bli boende i byen. For å ha flere bein å stå på i de vanskelige tidene driver de også byens begravelsesbyrå.

Kokkelærlingen Kjetil har blitt småbarnsfar til Kevin i en alder av 17 år, men ønsker fortsatt å leve ut ungdomstida. Derfor tar de nybakte besteforeldrene ansvar i hverdagen.

Dani er arbeidsledig og bruker tida på festing og jenter, til morens store fortvilelse. Hun forsøker å få sønnen til å søke jobb.

Mannen som skapte Lars Monsen
Fridtjof Kjæreng og produksjonsselskapet f(x) har tidligere laget "Hussains Kjøttbutikk" og "Kong Hussain av Pakistan - Dronning Asia av Norge" som ble vist i NRK. Sistnevnte vant Prix Europa i Berlin for beste tv-dokumentar i 2005. Våren 2010 hadde Kjæreng stor suksess med filmen «Snøhulemannen» på kino.

Sendt tidligere.

Dokumentarserie i 8 deler
Produsert av f(x) for NRK
Regi og produsent: Fridtjof Kjæreng
Producer: Benedikte Bredesen
Prosjektleder NRK: Marie Sjo
Pressekontakt NRK: Anja Nylund Hagen, tlf 91164716
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, 815 65 900 info@nrk.no