Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. mars 2009 kl 20.10 Dokumentar: Min mammas gård

Jord og skjebne i Latvia

Å rydde et tun og pleie brakk jord var Tale Kalnas måte å bygge opp et nytt Latvia etter frigjøringen fra Sovjet. (Foto: Bivrost film & TV as)
Å rydde et tun og pleie brakk jord var Tale Kalnas måte å bygge opp et nytt Latvia etter frigjøringen fra Sovjet. (Foto: Bivrost film & TV as)
Regissøren Ilze Burkovska Jacobsens skildring av morens gård i Latvia er et stykke samtidshistorie som omfatter en hel generasjon av latviere, så vel som baltere og østeuropeere i det hele. Omveltningene i deres hjemland har ført til store forandringer i deres liv.

Mange har opplevd det samme som Ilzes mor, Tale. Dokumentaren "Min mammas gård" handler om hennes liv og arbeid i et land, som skulle bygges opp på nytt. De historiske omveltningene i Latvia framstilles gjennom et personlig filmportrett, med filmopptak fra 1991 og fram til i dag.

På tvers av kollektivet
Tale var utdannet økonom og ansatt i fylkeskommunen, men jobben ble meningsløs for henne og hun ga opp tryggheten for å følge sitt kall. For ti år siden flyttet hun fra byen og ble bonde. Selv syntes datteren at morens valg var historisk, for hun var en av de første i Latvia som startet sin egen gård på siden av systemet med sovjetiske kollektiver.

Å rydde et tun og pleie brakk jord var Tales måte å bygge opp et nytt Latvia etter frigjøringen fra Sovjet, og gården ble hennes fra 1991 og fram til 2007. Kampen for å overleve var tøff, men Tale lot seg ikke knekke. Hun engasjerte seg også i mye frivillig arbeid og jobbet for forandringer både lokalt og nasjonalt.

Inn i EU
Nå er Latvia blitt medlem av EU, og de latviske småbrukene må legges ned. Heller ikke Tale klarte seg i den harde konkurransen. For to år siden ble Tale stilt overfor enda et valg: Å selge jorda til sin latviske nabo – storgården etter kollektivet – av rent patriotiske årsaker? Eller skulle hun selge til utenlandske oppkjøpere som betaler mer?

Norsk dokumentar fra NRK Kultur (2006)
Originaltittel: Min mammas gård
Produsert av: Bivrost film & TV as
For ytterligere opplysninger: Ilze Burkovska Jacobsen, tlf 33 31 52 48
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no