Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. april 2001 kl 22.45 Anrop Amazonas

Anrop Amazonas (t)


NRK2 fredag 27. april kl 22.45
Anrop Amazonas

Har regnskogen en framtid?

Biologen Daniel Nepstad, jakter etter sannheten om Amazonas framtid. I en fem-års periode skal den verdenskjente regnskogforskeren og hans team utforske den tropiske regnskogjungelen. Dag Jonzon og Anders Höög fra Sveriges Television har fulgt teamet i seks måneder.

Daniel Nepstad arbeider på forskningsstasjonen Tapajos utenfor Santarem i Amazonas i Brasil. Han mener at det er mulig å redde regnskogen og gi urbefolkningen, indianerne, en framtid i Amazonas, 500 år etter at portugiseren Pedro Alvares Cabral oppdaget landet. Fremdeles er det meste av Mazonas\' indre urørt.

Indianerkooperativ
SVT har også besøkt de fire indianerstammene Araweté, Assurini, Arara og Parakana som har organisert egne indianerkooperativ - Amazonzoop, for å beskytte regnskogen mot illegal avvirkning.

Nyttårsaften 1999 tilbrakte det svenske tv-teamet sammen med Assuriniindianerne i byen Koatinemo. Teamet sendte en videoreportasje via mobil satellittelefon til SVT\'s millenniumprogram med en teknikk som ble anvendt for første gang i verden.

Utviklingsplan
Vi får også annet være med til et av verdens største vannkraftverk langt inne i regnskogen. Det gigantiske kraftverket er ett av de første skrittene i den brasilianske regjeringens nasjonale utviklingsplaner for Amazonas.

Regjeringen ønsker også å bygge motorvei ved å asfaltere 4.600 km av den transamazoniske veien, som på 70-tallet ble etablert rett gjennom indianernes egne territorium.

NRK2 fredag kl 22.45

Svensk dokumentar fra SVT
Ved: Dag Jonzon og Anders Höög
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049264, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Assuriniindianerne kjemper for fortsatt å kunne leve i regnskogen i Amazonas og holde liv i sin tradisjonelle musikk og ritualer. (Foto: Anders Höög/SVT).