Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. august 2000 kl 23.15 BBC hyller Monty Python

BBC hyller Monty Python (t)


OPPDATERT MELDING!

NRK2 lørdag 26. august kl 23.15
BBC hyller Monty Python (1:2)

Monty Pythons jubileumsrevy

I oktober i fjor feiret den britiske statskanalen de fem gjenlevende Monty Python-medlemmene med en durabelig helaften, ettersom det var nøyaktig 30 år siden deres første show gikk på lufta. NRK har valgt å vise hyllesten over to lørdager, og i kveld blir vi blant annet presentert for nye sketsjer i anledning jubileet, Michael Palin er en tur på gamle tomter og selvsagt andre overraskelser.

Departementet for latterlige ganglag er på beina igjen, det samme er den døde papegøyen. I tillegg serverer Monty Python oss nonnekoking og dansende meklere. Etter at en av Monty Pythons grunnleggere, Graham Chapman, døde i 1989, sverget de andre - Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam og Terry Jones - at de på samme måte som The Beatles aldri skulle gjenforenes. Men de surrealistiske komikerne, som revolusjonerte britisk fjernsyn med sin anarkistiske humor, kunne ikke motstå fristelsen da 30- årsjubileet var et faktum. Michael Palin overtalte de andre til å lage jubileumsprogrammet etter at han hadde spurt en BBC-sjef hvorfor de aldri hadde laget et dokumentarprogram om komediefenomenet. - Vi har bare vært for beskjedne til å be om det, svarte BBC-sjefen.

Fornyet komedien
Med sketsjer om kanadiske tømmerhoggere som egentlig var transvestitter, spørrekonkurranser med Karl Marx og Che Guevara og gjentatte punkteringer av britisk pompøsitet, fornyet og omskapte Monty Python britisk komedie. De hadde også stor innflytelse på amerikanske stjerner som Steve Martin og John Belushi. Vår egen Trond Kirkvaag har også latt seg inspirere av gruppen.

Python-teamet, med \"og nå over til noe helt annet\" som best kjente overgangslinje, laget også tre filmer som fikk kultstatus i USA. De opptrådte siste gang sammen i filmen \"Meningen med livet\" i 1983. Palin og Cleese ble hyllet som \"komediens Lennon-McCartney\", og George Harrison hjalp til med å finansiere deres filmer.

De har alle hatt suksess på egen hånd. John Cleese laget nok en klassisk tv-serie med \"Hotell i særklasse\", og framsto som et noe uvanlig sexsymbol i suksessfilmen \"A Fish called Wanda\". Palin har hatt en serie med populære reiseprogrammer, Gilliam har høstet heder som fantasifull regissør av filmer som \"Brazil\", \"Time Bandits\" og \"Twelve Monkeys\". Også Terry Jones har laget tv-serier og spillefilmer, og Eric Idle skriver filmmanus i Hollywood.

Neste lørdag kommer del to av jubileumsfeiringen fra BBC, hvor blant annet gutta bak South Park-serien deltar i hyllesten. Lørdag 9. september og 16. september kommer det flere godbiter fra Monty Python. For første gang på en norsk kanal viser NRK2 de legendariske tyske showene fra 1971 og 1972.

NRK2 lørdag kl 23.15


Bilder
1.Fire av de fem gjenlevende i Monty Python-gjengen. Til venstre kjenner vi igjen John Cleese og Michael Palin.
2. Monty Python i kjent stil - gjenforent etter 30 år.

Produsert av BBC
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)