Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. mars 2006 kl 21.00 Solens mat

Apuanernes kjøkken

Andrea Bertucci har viet sitt liv til å redde det folkelige kjøkkenet i sin hjembygd i Alpene. (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
Andrea Bertucci har viet sitt liv til å redde det folkelige kjøkkenet i sin hjembygd i Alpene. (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
Den svenske "mat-turisten" Bo Hagström avslutter sitt streiftog til de glemte folkeslagenes kjøkken i Nord-Italia. Det bærer opp i de apuanske alper, i grenseområdene mellom regionene Toscana og Emilia-Romagna.

Andrea Bertucci driver et lite vertshus i Castelnuovo Garfagnana. Han kaller det en mellomting mellom en gammel landhandel og en landsbykro, dit både lokalbefolkningen og gourmeter fra Milano og Roma søker seg.

Nå og da tar Andrea sin firehjulsdrevne jeep og kjører opp i fjellene for å treffe lokale produsenter. Og han følger nøye med i at de bruker de gamle, genuine oppskriftene.

"Smaksuniversitet"
I programmet som er siste sending i serien "Solens mat", skal vi også til verdens første "smaksuniversitet", som ligger i Pollenzo utenfor Bra. Blant 5 000 kokebøker og 200 000 vinflasker får 300 studenter fra hele verden sin utdannelse i gastronomiens hemmeligheter.

"Slow food"
Pollenzo er også et bra sted for såkalt "slow food", dyrket av en internasjonal bevegelse som insisterer på å nyte livet og maten litt mer langsomt enn vi gjør til vanlig.

Vi skal på besøk til en av grunnleggerne av denne retningen, Piero Sardo. Vi må skjerpe vår evne til å skille mellom "junk food" og ekte vare, framholder Sardo. Lærer vi oss ikke dette, kommer vår verden til flomme over av multinasjonal "junk food".

Mer om serien
I en ny omgang av den svenske serien "Solens mat" med Bo Hagström tar vi matveien til noen av Italias glemte og ukjente folkeslag.

Vi skal til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag – som oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og furlandere.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57