Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. juli 2000 kl 22.00 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 onsdag 26. juli kl 22.00
Herskapelig (3:9)

- Utrolig vakkert!

Det sier Toppen Bech om krongodset Skånland i Salten utenfor Bodø. Vertskap er Anne Margrethe og Haakon Mehren.

Opptakene ble gjort i august 1996, og vakrere naturbilder har ikke vært vist siden \"Song of Norway\", ifølge programlederen, som også roser fotografen, Arne Borsheim.
Skånland ligger avsides til. Man må ta båt for å komme dit. Det er ingen veiforbindelse med fastlandet. Her bor ekteparet Mehren med sine to døtre og en gårdsbestyrer.

Renoir-bilde
Det var for øvrig her kongeparet valgte å innta sin private lunsj da de var på rundreise i landet i forbindelse med sine 60-årsfeiringer.
- Når fru Mehren går rundt med parasoll, ser jeg for meg et Renoir-bilde, sier Toppen Bech. Deler av hovedbygningen skriver seg fra 1700-tallet, og de vakre interiørene viser at isolert har man aldri vært gjennom tidene, tvertimot. Innflytelsen fra det fornemme Europa har vært stor.

Storslått natur
Vi kan glede oss over original polarfilm som viser grever og baroner i isødet, og vi skal få oppleve fotograf Arne Borsheims kamera fange opp den vakreste nordlandssommeren i manns minne.

Her var det Elias Blix skrev \"Å, eg veit meg eit land\". Hans hvite strender lyser ikke mindre i dag enn de gjorde den gang. Og de ligger der like jomfruelige og \"karibiske\", men uten en eneste turist som setter fotspor i sanden.

NRK1 tirsdag kl 22.00
Sist sendt 25.12.98

Bilde
Krongodset Skånland i Salten utenfor Bodø. (Foto: Ernst Furuhatt)


Egenprodusert underholdning
Programleder Toppen Bech
Ved Bjørn Scheele og Toppen Bech
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83