Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mars 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Født i feil rede

Du må lære hvem du er. Denne blåmeisen tror den er en kjøttmeis. Fugleforsker Tore Slagsvold og Kari Toft i Ut i naturen kan fortelle hvorfor (Foto: Stein Hage, NRK)
Du må lære hvem du er. Denne blåmeisen tror den er en kjøttmeis. Fugleforsker Tore Slagsvold og Kari Toft i Ut i naturen kan fortelle hvorfor (Foto: Stein Hage, NRK)
For hvordan tror du det er å være en liten blåmeis som mener den er en kjøttmeis? Sannsynligvis temmelig frustrerende. Spesielt når du er på sjekker’n. En kjøttmeis-dame som ikke vil vite av deg… Fugleforsker Tore Slagsvold og programleder Kari Toft ser nærmere på saken.

Det er et yrende liv med små og travle meiser rundt foringsplassen ved Kolsåstoppen i Bærum. Men noen av meisene oppfører seg litt spesielt. Enkelte kjøttmeiser forsøker for eksempel å synge som en blåmeis, og en og annen blåmeis forsøker å kurtisere en kjøttmeis.

Årsaken er at de er klekket ut hos adoptivforeldre. En blåmeis som er klekket ut i et kjøttmeis-reir, tror at den er en kjøttmeis. - Sosial adferd er altså noe meisene lærer, forteller professor og fugleforsker Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo.

Bloddråper i blomsterenga
Sommerens blomstereng oppleves som overveldende nå midt på vinteren, og Ut i naturen er på jakt etter noe farlig vakkert. Bloddråpesvermeren varsler med hele seg at den som prøver seg på den, utsetter seg selv for stor fare.

Hvordan blir en bloddråpesvermer til? Det er som en stor tryllekunst, og Ut i naturen viser unike nærbilder.

"Hjemme hos"-reportasje
Hvordan lever tårnfalken, og hva lever den av? Det blir besøk hos en småbarnsfamilie i Trysil som har slått seg til i et ferdighus på myra. Der blir dagliglivet filmet med skjult kamera i håp om å avsløre de voksnes samliv og familiens vaner.

Egenprodusert magasin fra Program riks, Hordaland
Programleder: Kari Toft
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78