Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. september 2000 kl 22.00 Generasjon.no: oppvekst og teknologi

Generasjon.no: oppvekst og teknologi (tt


NRK1 onsdag 20. september kl 22.00
Generasjon.no: oppvekst og teknologi (2:3)

IT inn i klasserommene

I det andre programmet i serien møter vi elever og lærere ved Nesodden skole der bærbar og trådløs teknologi er blitt en del av hverdagen. Hvordan påvirker den nye teknologien forholdet mellom lærer og elev, og hva har den å si for tilegnelsen av kunnskap?

Hva skjer med pedagogikken når bærbar PC erstatter ranselen? En ting er i hvert fall sikker: Læreren mister mye av kontrollen over eleven, som plutselig har tilgang til verdens største bibliotek og marked uansett hvor de befinner seg. I flere forsøksklasser på Nesodden videregående skole har alle elevene hver sin laptop med trådløs tilgang til Internett.

En kilde til inspirasjon
At PC-en skaper trivsel og motivasjon på Nesodden er det ingen tvil om. Men hvor mye lærer elevene når læreren må konkurrere med en skjerm som kanskje mest av alt frister med chat, spill og musikkvideoer? Aleksander og Camilla i første klasse på videregående er ikke i tvil om at de lærer mer enn på en tradisjonell skole. Formingslæreren derimot misliker at skolen er blitt invadert av PC-er og sier alt er blitt for teknisk.

Rektor ser ulempene, men mener skolen er nødt til å våge å gå på trynet for å holde tritt med utviklingen. Engelsklæreren lurer på om datamaskinene gir bedre læring, for det må vel bli spørsmålet til sjuende og sist? Bli med til framtidens skole, hvor klasserom snart er overflødige, elever har mistet håndskriften og læreren må be elevene om hjelp.

Om serien
Nordmenn elsker teknologi og kjøper mer teknologi enn de fleste andre folk i verden. Utviklingen går fort, og barn og unge suger den nye kunnskapen til seg fortere enn de fleste voksne. Det medfører store og raske endringer i oppvekstvilkårene, og det setter kommunikasjonen mellom generasjonene på nye prøver.

I dokumentarserien \"Generasjon.no: oppvekst og teknologi\" ser vi nærmere på hvordan de elektroniske mediene preger oppdragelsen, skolegangen og fritiden til den oppvoksende generasjon nordmenn. Vi er til stede hjemme, på skolen og i vennekretsen.

NRK1 onsdag kl 22.00

Dokumentarserie i tre deler fra NRK Kulturavdelingen
Prosjektleder: Hanne Hoel
Regi: Martin Gaarder
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Elevene Camilla Abrahamsen og Aleksander Berg Pettersen på Nesodden videregående skole gjør lekser på bærbar PC med trådløs Internett-tilgang. (Foto: Martin Gaarder)