Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. juli 2005 kl 23.40 Profil: Henri Cartier-Bresson - det lidenskapelige øyet

Øyeblikkets mester

Drosjesjåfører i Berlin i 1931. (Foto: Henri Cartier-Bresson/Magnum Photo)
Drosjesjåfører i Berlin i 1931. (Foto: Henri Cartier-Bresson/Magnum Photo)
Den franske fotografen Henri Cartier-Bresson døde i fjor, 95 år gammel. Han reiste verden rundt med kameraet sitt, og blir regnet som en av de største fotografene i forrige århundre. Cartier-Bresson var en av de første til å ta i bruk det lille Leica-kameraet. Hans vandringer på jakt etter gode motiver startet en helt ny retning innen fotografi.

"Det avgjørende øyeblikket" var uttrykket Cartier-Bresson brukte for å vise hva det var han var ute etter med kameraet. Fotografen skulle være der og ta bildet nettopp i den brøkdelen av et sekund da alle elementene var i balanse. – Intuisjonen skal være rettesnor for fotografen, sa Cartier-Bresson. Fotografen skal tenke før og etter at han tar bildet, ikke mens han faktisk fotograferer. Da skal det være følelser og engasjement, ikke fornuft og logikk.

I 1933 kjøpte han sitt første Leica-kamera, og holdt seg senere bare til Leica. Han tok bare svart-hvitt bilder, brukte ikke kunstig lys og skar aldri bildene til etter at de var fremkalt. Cartier-Bresson vandret gatelangs over hele verden etter motiv. Med Leicaen sin var han til stede ved mange av de viktigste hendelsene i det 20. århundret. Han fotograferte i den spanske borgerkrigen og da tyskerne kapitulerte i Paris. Han var til stede da Mahatma Gandhi døde og da Mao Zedong rykket inn i Beijing i 1949. I 1954 var han den første vestlige fotografen som fikk komme inn i Sovjetunionen.

I programmet møter vi skuespilleren Isabelle Huppert, dramatikeren Arthur Miller, forlagsmannen Robert Delpire og fotografene Elliott Erwitt, Josef Koudelka og Ferdinando Scianna. Alle kommer med sine egne, personlige meninger om Henri Cartier-Bresson som venn og som fotograf.

Sveitsisk dokumentar
Originaltittel: "Henri Cartier-Bresson – The Impassioned Eye"
Regi: Heinz Bütler
Samproduksjon mellom Neue Züricher Zeitung, The Foundation Henri Cartier-Bresson og Xanadou-Film
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78