Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. april 2004 kl 20.15 Typisk norsk

Språkentusiaster

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Det finnes mennesker som kan snakke baklengs, og andre som intuitivt vet hvor mange bokstaver det er i hvert ord. Programleder Petter Schjerven møter noen slike personer. I tillegg blir det mer om et ambisiøst ordbokprosjekt, om onomatopoetikon og om kryssord.

Man kan kalle dem språkets ekstremutøvere, mennesker som synes det er artig å snakke baklengs eller raskest mulig finne ut nøyaktig hvor mange bokstaver det er i et ord. I dette programmet arrangeres det en konkurranse i baklengssnakking og bokstavtelling.

Ordbok
I 2014 skal den endelig være ferdig, den omfangsrike ordboken på 500 000 ord som en gruppe "ordsamlere" har samlet inn, definert og katalogisert i løpet av drøye 70 år. Det tok 60 år å lage de fire første bindene, mens de neste åtte skal ferdigskrives på 12 år. Hvert enkelt ord har sin egen skuff med henvisninger til opphavsperson, bruksområde osv. Til sammen er det 3,2 millioner kort med informasjon i et gigantisk arkiv. Den som sier det norske språket er fattig, bør kanskje tenke seg om...

Kræsj, bom, bæng
Dette er onomatopoetikon, eller lydhermingsord. Hva er et godt onomatopoetikon, og hvor kommer de fra? Tegneserieredaktør og tegneseriforfatter Tom Ostad lager onomatopoetikon hver dag. Han forteller mer om hvordan han arbeider.

På kryss og tvers
Avslutningsvis blir det kryssordduell mellom to av Norges mest garvede kryssordløsere. Hvem er best, og hvor god er det mulig å bli? Oppgavene er laget av Rolf Hanssen, Dagbladets beryktede kryssordmaker.

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket. Typisk norsk har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)