Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 2. mai 2009 kl 19.40 Kulturdokumentar: Bang - pioner og pasifist

Med livet i hendene

Journalist, pasifist og feminist – den svenske krigskorrespondenten Barbro Alving. (Foto: Produktionsgruppen Wechselmann AB)
Journalist, pasifist og feminist – den svenske krigskorrespondenten Barbro Alving. (Foto: Produktionsgruppen Wechselmann AB)
Journalisten Barbro Alving er Sveriges mest kjente krigskorrespondent gjennom tidene. Alene og uredd dro hun ofte som eneste kvinne ut på oppdrag med livet i hendene.

Hun var journalist, pasifist og feminist - den svenske krigskorrespondenten Barbro Alving (1921-87) eller Bang som var hennes kjente signatur.

Gjennombruddet
Nyansatt i Dagens Nyheter ble hun sendt til Hitlers Berlin for å rapportere fra OL, hvor hun fikk sitt gjennombrudd. Hun var i Spania under borgerkrigen, dekket vinterkrigen i Finland, og våren 1940 var hun i Nord-Trøndelag og rapporterte fra krigshandlingene her i Norge.

Barbro Alving var pioner på flere andre måter også, hun ble alenemor i 1938 på en tid da det nærmest var tabu å være det. Alving var biseseksuell og levde fra 1940 sammen med sin livskamerat Lyose Siöcrona, som var 12 år eldre enn henne.

Salt satire
Alving alias Bang ble kjent for sin usedvanlig treffsikre penn og sitt mot. Med salt satire skildret hun Hitlers og Mussolinis triumftog. Hun var med under vinterkrigen i Finland og hun skildret tyskernes invasjon i Norge. Så ga hun seg ut på Atlanterhavet mens to av tre skip ble senket av tyske ubåter.

Fra Sørøst-Asia skildret hun kolonialismens sammenbrudd etter krigen. Alving var med like fram til Vietnamkrigen og tok hele veien parti for de svakeste. Hun protesterte mot planene om en svensk atombombe ved å nekte å gjøre sivilforsvarstjeneste, noe hun gikk i fengsel for.

Bilder i ord
Som journalist ble Barbro Alving også kjent for sin humor og ikke minst for sine ordbilder. Hennes ærlighet og selvkritikk var også framherskende. Ikke minst fikk hun betale prisen for riskene hun tok, noe hun gjorde om og om igjen, uten å kny.

Svensk dokumentar (2007)
Originaltittel: Bang - pioner og pasifist
Produsert av: Produktionsgruppen Wechselmann AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900