Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. mai 2007 kl 22.15 Fakta på lørdag: Haute coutures indre sirkel

Moteverden i endring

Fakta på lørdag: Haute coutures indre sirkel: Paris er en av verdens motemetropoler. (Foto: BBC Worldwide)
Fakta på lørdag: Haute coutures indre sirkel: Paris er en av verdens motemetropoler. (Foto: BBC Worldwide)
Bare ti av de offisielle internasjonale motehusene er pr. i dag i virksomhet. Forfallet er påtakelig, men det er likevel nærmest umulig å få et blikk innenfor atelier-veggene til de mest kjente navnene. Den britiske regissøren Margy Kinmonth klarte likevel å få et ord med de rikeste kjøperne samt noen av moteskaperne og designerne som ennå holder en flerret fane høyt hevet.

De internasjonale motehusene og deres kundekrets er nærmest for en privat klubb å regne, et lukket system. Medlemmene er usannsynlig rike og ekstremt unnvikende – kanskje fordi de går kledd i de dyreste klærne som er å få?

Margy Kinmonth satte ut på en reise til tre av verdens motebyer. Hun trålet Paris, New York og Los Angeles – og hun kom på nært hold av motehusenes millionær-kunder og noen av verdens mest berømte designerne.

Utenfor vår tid
I denne dokumentaren utforsker hun en verden som ikke er av vår tid, og som heller ikke er helt enkel å gjøre rede for. For motehusene beveger seg mer og mer i retning av å bli en ren mote-industri.

Kostnad og smak
Designklær er nemlig ikke lenger hovedinntektskilden til de store motehusene. Av den enkle grunn at designklær ofte koster mer enn de smaker, dvs. at utgiftene er større enn kjøperne er villige til å betale.

Derfor er motehusenes inntekter mer og mer relatert til andre luksusprodukter enn klær, som sko, parfymer og lisensprodukter.

Røykteppe
Men – hvorfor er alt dette omgitt av et røykteppe? Hvorfor slipper ingen til på innsiden av mote-industrien? Hva er de uskrevne reglene for medlemskap i klubben?

Hvorfor er alt så hysj-hysj i mote-industrien?


Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Secret World of Haute Couture
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no