Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. september 2011 kl 19.30 Ibsens dramatiske kvinner: Rebekka West fra Rosmersholm

Psykologisk trekantdrama


Rebekka West var navnet på den siste heksa som ble brent i England. Det er ikke et tilfeldig valgt navn på den kvinnelige hovedpersonen i "Rosmersholm".

Politiske motsetninger danner bakveggen for dette psykologiske trekantdramaet. Rebakkas frisinn og livsmot blir satt på store prøvelser når hun kommer til den konservative herregården Rosmersholm, hvor tradisjonen og konservatismen rår.

Drives mot undergang
Rebekkas sterke lidenskap driver henne til handlinger som får dramatiske konsekvenser. Hun drives av kjærlighet og erotisk lengsel, men driver både seg selv og andre i mot undergangen. Dette er et av Ibsens mørkeste dramaer, men ifølge Regissør Eirik Stubø noe av det beste Ibsen skrev.

Ulike tolkninger
Fjernsynsteateret har laget 3 versjoner av Rosmersholm, fra 1966 til 2001. Laila Goody og Marie Louise Tank spilte Rebekka med mer enn 20 års mellomrom – og hadde hver sin måte å møte Rebekka på.

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Dokumentarserie i seks episoder.
Produsert av NRK 2011
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, / 92403873
TV-seere kan henvende seg til NRKs Publikumsservice, 815 65 900