Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. august 2005 kl 22.30 Fakta på lørdag: Iskrem på italiensk

En smak av de søte liv: Iskrem

Iskrem på italiensk – en smak av det søte liv. (Ill.: Motta-poster, 1959)
Iskrem på italiensk – en smak av det søte liv. (Ill.: Motta-poster, 1959)
Italienerne har et spesielt forhold til iskrem. I Italia er det å lage iskrem mer enn et yrke, det er en framelsket kunst – og mye, mye mer.

Den italienske dokumentaren tar oss flere århundrer bakover i tiden og viser noen av forutsetningene for at italiensk iskrem er hva den er. Vi møter også bransjefolk som har arbeidet med iskrem et helt liv. Blant dem finnes eiere av store iskremfabrikker, småprodusenter og lidenskapelige samlere av iskrem-oppskrifter.

Iskrem som lidenskap
Anthony Minghella, regissør av bl.a. "Den engelske pasienten", forteller om hvordan det var å vokse opp i iskrembutikken som hans italienske foreldre drev. Vi møter Corrado Brustolon som lager samme iskrem i dag som hans familie har gjort to hundre år. Robin Weir har verdens største samling av alt som har med servering og inntak av iskrem å gjøre. Og Donata Panciera som er stolt av at hun gjorde iskremen kjent i Japan for ikke så mange år siden.

Og er du nysgjerrig på hvem som står bak Haagen Dazs-isen, eller ønsker å kikke nærmere på iskrem-templet Vivoli i Firenze? Da er kveldens program noe for deg.

Italiensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Gelato
Produsert av: Stefilm
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57