Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. desember 2005 kl 20.45 Været i Norge 2005

Værår med mange rekorder

Harald Reitan er vert for en ny kavalkade over været i året som gikk (Foto: Nils J. Maudal)
Harald Reitan er vert for en ny kavalkade over været i året som gikk (Foto: Nils J. Maudal)
Dette året vil gå inn i historien som et værår med mange rekorder, og det er liten uenighet blant eksperter om at vi nå opplever en klimaendring. Det gir seg utslag i mange ekstremhendelser. Harald Reitan har satt sammen en ny kavalkade av værhendelser i løpet av 2005.

Vi hadde akkurat gjort oss ferdige med uværet "Finn", som det ble sendt ut ekstremvarsel for i desember for et år siden, da tre nye uvær, alle varslet som ekstreme, hjemsøkte landet i løpet av en uke i januar. "Gudrun", "Hårek" og "Inga" skapte vind, bølger og høy vannstand fra svenskegrensen til langt nord i Nordland. Tak blåste av, naust ble knust, garasjer ble feid av grunnmurene og mange utsatte steder ble oversvømt.

Dårlig skiføre
I februar kunne skifolket i Nordmarka ved Oslo notere seg for det dårligste skiføret i noen februarmåned så lenge det er blitt foretatt snømålinger. Nordafjells og vestafjells i Sør-Norge, samt enkelte områder av Nordland, kunne imidlertid skrive opp rekordmye snø i boka.

Røros ble vintersesongens kaldeste sted i Norge – og det skjedde i vårmåneden mars! Rørosingene opplevde dessuten en temperatursprik på 52,6 grader innenfor mars måned.

Kaldt i sør, varmt i nord
Forsommeren i Oslo ble skral. Ikke siden 1953 har vi måttet vente så lenge på maksimumstemperatur over 20 grader. Det skjedde endelig 9. juni. Til sammenligning hadde det på den datoen i 2002 vært registrert 16 dager med 20 grader eller mer i hovedstaden.

De høyeste temperaturene tidlig i juni kom i Nordland, med 27,2 grader i Saltdal som høyest. Sør-Norge kom etter i slutten av måneden. Notodden i Telemark var landets varmeste både i juni og juli, med 27,8 og 32,1 grader.

Sommer i november
I oktober satte Molde ny temperaturrekord for måneden med pluss 25,6 grader. Også i november ble det målt over 20 grader en rekke steder.

Nedbørsrekorder på Vestlandet i september og november utløste jordras som i begge tilfeller tok menneskeliv i Bergen.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Faktaavdelingen, Program Oslo
Programansvarlig: Harald Reitan, tlf: 23 04 54 42 / 41 47 60 60
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78