Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. september 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Hukommelseskart

Kan rotter gi oss svar på hvordan hjernen vår virker? (Foto: NRK)
Kan rotter gi oss svar på hvordan hjernen vår virker? (Foto: NRK)
Norske forskere har gjort en spennende kartlegging av vår hukommelse. Forsøk med rotter har brakt oss ett skritt nærmere svaret på hvordan hjernen vår klarer å skille gjenstander, steder og rom som nesten er identiske, fra hverandre.

Ved å plassere rotter i to forskjellige rom samtidig som man måler hjerneaktiviteten deres, har man funnet at cellene i en bestemt del av hjernen jobber i grupper og lager kart av inntrykkene. For hvert nytt inntrykk danner nye cellegrupper nye kart. Fordi det ikke er de samme cellene som jobber i de ulike situasjonene, klarer hjernen å skille de to opplevelsene fra hverandre.

Dette kan være et stort fremskritt for å finne behandlingsmetoder for hukommelsessykdommer som for eksempel Altzheimer.

Om Schrödingers katt
Synnøve Nes (30) vikarierer som programleder for Gry Molvær i to måneder. Synnøve er utlånt fra Her og Nå på P1, og har tidligere blant annet jobbet i Sommeråpent og Dagsrevyen.

Gry har permisjon fra Schrödingers katt for å lage en dokumentar om et av de største forskningsprosjekter i nyere tid, og i den forbindelse har hun vært på tokt med forskningsskipet G.O. Sars. Dokumentaren vil bli sendt på NRK i romjulen, men enkeltinnslag fra ekspedisjonen kommer i Schrödingers katt ut over høsten.

Egenprodusert faktaprogram fra program RIKS, Trondheim
Programleder: Synnøve Nes
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf: 73881661/99599760


bilde: Kan rotter gi oss svar på hvordan hjernen vår virker? (foto: NRK)