Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. februar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Svindel og bedrag

Med penger som mål

Torkjell Berulfsen (FOTO: Sigurd Fandango)
Torkjell Berulfsen (FOTO: Sigurd Fandango)
Penger er et mål i seg selv for mange. Noen kan ikke få nok av dem, og går langt for å oppnå det de vil - raner, forfalsker, dreper og starter kriger i pengenes navn.

Berulfsen prøvde noe av dette.. men måtte spørre seg: "Hva med straffene?"

I middelalderen praktiserte man brenning, koking, halshogging og henging av falskmyntnere, men det ser ikke ut til at det har hatt særlig effekt. I dag ligger Norge på verdenstoppen i økonomisk svindel på nettet, i følge Kripos.

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? Og at en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske rekonstruksjoner, og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 815 65 900
Blir også sendt onsdag 20. februar på NRK2
info@nrk.no