Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. september 2004 kl 20.35 Presidenten

Overraskelser i advent

President Bartlet (t.h.) med familie i den amerikanske serien
President Bartlet (t.h.) med familie i den amerikanske serien "Presidenten". (Foto: Warner Bros.)
I adventstid kommer ilmelding fra det muslimske Nord-Sudan om at bistandsarbeidere fra USA er satt i fengsel. Også andre overraskelser forstyrrer president Bartlet midt i julematen.

I Det hvite hus tennes juletreet, men glansen står ikke om det som før da meldingen om de fengslede bistandsarbeiderne kommer. Inne i stuen hilser presidenten sine tre døtre velkommen.

Men noen alminnelig middag blir det ikke. Da datteren Liz røper at hennes mann akter å stille i kongressvalget, kommer denne opplysningen til å prege hele middagen.

En nøtt for visepresidenten
I delstaten Oregon har leger hjulpet en mann i et mislykket selvmordsforsøk. Ikke med å bringe mannen tilbake til livet, men til å ta sitt eget liv.

Nå er legene fratatt lisensen til å praktisere, og kommunikasjonsdirektør Toby forsøker å holde president Bartlet borte fra debatten som raser i kjølvannet av dette. Toby forsøker i stedet å få visepresidenten til å besvare spørsmål i en så betent politisk sak som dette.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for at det han tror på også er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm, bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie (2002/2003)
Originaltittel: The West Wing (Serie 5)
Kveldens episode: Abu el Banat
Produsert av: Warner Bros.
Med: Martin Sheen, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dulé Hill, Janel Moloney, Bradley Withford og Stockard Channing
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer 
  • Les mer