Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. september 1999 kl 21.40 Dokumentar: Politikerne og pressen danser - men hvem fører?

Dokumentar: Politikerne og pressen danse


NRK1 torsdag 30. september kl 21.40
Dokumentar: Politikere og pressen danser - men hvem fører?

Minefeltet mellom politikk og media

Vant eller tapte Jens Stoltenberg stemmer på å bli \"avkledd\" av Synnøve Svabø under Amanda-prisutdelingen? Og hvordan føles det for olje- og energiminister Marit Arnstad å se at en journalist oppgir falsk identitet som lege i håp om å avsløre barnefaren til ministerens fem måneder gamle sønn?
Dette er blant spørsmålene som blir stilt i kveldens dokumentar som setter fokus på forholdet mellom politikerne og pressen i en ettervalgstid der kritiske røster hevder symbiosen: - politikere på desperat oppmerksomhetsjakt og underholdningsorienterte medier som i fellesskap har flyttet grenser i fordummende retning.
Jens Stoltenberg og Marit Arnstad tar bladet fra munnen og snakker om sitt forhold til mediene generelt - ikke bare med utgangspunkt i en enkeltsak, men om problemstillinger og dilemmaer i forholdet mellom politikere og presse i sin fulle bredde.
Begge to er tunge politikere. Arnstad sitter som minister der Stoltenberg før satt i tre år. Begge har vært ønsket til å overta ledervervet i sine respektive partier, og begge kan en gang i framtida bli partileder. Likevel framstår de som natt og dag i mediene - den ene som en sterkt profilert mediekjendis, den andre som tilbaketrukket og ganske ukjent. Nettopp derfor er det interessant å høre deres tanker om pressen og deres eget forhold til mediene.

Presset fra fjernsynsmediet
De vil snakke om presset ikke minst fra fjernsynsmediet, og i hvilken grad det dikterer den politikertypen vi får. De vil snakke om pressens jakt på vinnere og tapere i det politiske spillet framfor å se på saker og samfunnsproblemer. Og de vil snakke om medienes makt - og maktmisbruk. Deres råkjør mot enkeltpolitikere. Og om det er farlig for politikere å kritisere pressen.
Arnstad vil snakke om hvor slitsomt det er å forsvare privatlivets fred etter at hun ble alenemor tidligere i år. Og Stoltenberg vil snakke om hvorfor han fant det nødvendig å gå ut i pressen og kommentere ville og usanne rykter om hans privatliv. Begge er opptatt av å sette grenser - grenser mellom hva som er offentlig og hva som er privat.
Også pressens folk kommer til orde i programmet, både med kommentarer og innspill. Likevel er dette framfor alt et program der to av våre yngre toppolitikere får problematisere dette minefeltet mellom politikk og media.

NRK1 tordag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
Vant eller tapte Jens Stoltenberg stemmer på å bli \"avkledd\" av Synnøve Svabø under årets Amanda-prisutdeling? (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix).

Egenprodusert dokumentar
Ved Bo Brekke, tlf. 23042755
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123