Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 3. desember 2008 kl 21.25 FBI ekstra

Kan vi stole på Fairtrade?

FBI Ekstra: Programlederne i Forbrukerinspektørene, Marit Evertsen Grimstad og Lars Karelius Noer, ser på Fairtrade i kveldens spesialsending. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
FBI Ekstra: Programlederne i Forbrukerinspektørene, Marit Evertsen Grimstad og Lars Karelius Noer, ser på Fairtrade i kveldens spesialsending. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Fairtrade, en internasjonal merkeordning for rettferdig handel, ser ut til å være en trend i fremmarsj. De store matvarekjedene tilbyr en rekke produkter, og stadig nye kommer til. Men kan vi stole på merkingen? Forbrukerinspektørene tar debatten på NRK2 i kveld.

Fairtrade er et garantimerke for etisk handel med landbruksvarer mellom fattige land og vestlige forbrukere. Ordningen er innrettet på å sikre produsentene et minstemål av rettigheter, og skal kontrollere at produkter er bærekraftig produsert, at arbeidsrettigheter er respektert, og at det er betalt en pris som står i forhold til produksjons- og levekostnader.

Viktige valg
Fairtrade Norges nettsider omtaler ordningen som vår mulighet til å ta daglige, små valg som fører til store forbedringer i andre menneskers liv. Når du handler Fairtrade-merkede produkter, bidrar du til at de som har produsert varen kan forsørge seg selv og sin familie, uten å være avhengig av hjelp og bistand, sies det.

I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, iste, bananer, ris, te, frukt, kakao, sjokolade, honning, kjeks, roser, fruktøl, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge. Det kommer stadig nye produkter.

I kveld ser Forbrukerinspektørene nærmere på Fairtrade. Hvordan kan vi vite at ordningen faktisk hjelper menneskene som trenger det? Kan vi stole på kontrollen?

Forbrukerinspektørene lager en sak om temaet på NRK1 i sendingen kl 1930. Senere på kvelden følger FBI Ekstra opp på NRK2 temaet med direktesendt debatt, og med eksperter som svarer på seernes spørsmål i studio.

Egenprodusert magasin (2008)
Programledere: Marit Evertsen Grimstad og Lars Karelius Noer
Prosjektleder: Frank Sivertsen
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • FBI