Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 17. oktober 2007 kl 20.10 Spekter: Familien - i gode og onde dager

Familien - i gode og onde dager

Spekter, familien i forandring: Suzanne Langfeldt.
Spekter, familien i forandring: Suzanne Langfeldt.
Spekter starter i kveld en miniserie i to deler om familien i forandring, om skilsmisser, nyfamilier, ekteskap og foreldreskap. Det første store kullet skilsmissebarn fra 70-tallet er blitt voksne. Hvordan har det gått med dem? I hvilken grad har skilsmissen til foreldrene deres preget livet deres?

På 70-tallet føk skilsmissetallene i været, og "skilsmissebarn" ble et eget begrep. Både forskere, mannen i gata og nabokjerringa bekymret seg for disse barna fra splittede hjem; hvordan ville det gå med dem – ville de bli narkomane, kriminelle eller rett og slett sosialt mistilpassede?

Vi er skilmissebarn
Sendingen starter med en 30 min dokumentar, "Vi er skilsmissebarn" av Astrid Brekken og Grethe Berge, som NRK viste i 1979. I dokumentaren intervjues seks ungdommer om tanker, problemer og sorger rundt foreldrenes skilsmisse. Dette var første gang vi hørte barn selv fortelle om hvordan de opplevde og levde med skilte foreldre.

– Jeg trodde jeg skulle bli nervøs, sier Suzanne (16) i programmet fra 1979, og forteller om hvordan hun gikk og ventet på de psykiske ettervirkningene av å være skilsmissebarn.

Bård (19) og Øystein (17) forteller at de ikke snakket med noen om hvordan de hadde det, verken foreldre, søsken eller venner, og at de syntes det var skamfullt å ha skilte foreldre.

Christian (12) sier han hadde mareritt om at foreldrene skulle forlate ham og våknet gjennomvåt av svette på natt etter natt. Øystein sverget på at han aldri noensinne skulle gifte seg, og Suzanne sier at hun iallfall aldri vil bli skilt.

Etter dokumentaren
Etter at dokumentaren er vist i kveld møter vi igjen Christian, Suzanne og Øystein. Vi møter også sosiolog Kari Moxnes som har forsket på temaet skilsmisser i tre tiår. Hun mener en av de største utfordringene har vært stigmatiseringen og tabuene knyttet til skilsmisser. Hun ser på skilsmissenes utvikling og utfordringer fra sytti-tallet og fram til i dag.

Andre del av av miniserien kommer neste onsdag.

Egenproduserte og innkjøpte dokumentarer
Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Pressekontakt: Karoline Berg,23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail:info@nrk.no