Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. oktober 2001 kl 19.35 Puls

Omskjæring av menn

Føttene våre har det ikke alltid like godt når forfengeligheten får bestemme. Vera Kvaal tar et oppgjør med skomoten (NRK-foto: Ole Kaland)
Føttene våre har det ikke alltid like godt når forfengeligheten får bestemme. Vera Kvaal tar et oppgjør med skomoten (NRK-foto: Ole Kaland)
I Norge har debatten rundt omskjæring av kvinner pågått en stund nå, og er blitt et tema det er lov å snakke om. Når det gjelder omskjæring av menn er det derimot stille. Er dette noe som er ukomplisert og greit eller ikke? Er kirurgiske inngrep på spedbarn i strid med FN`s barnekonvensjon? Har omskjæring konsekvenser for mannens seksualliv? Problemstillingene er flere…

I Sverige har omskjæring av menn vært en heftig diskusjon den siste tiden og en svensk advokat har nå gått til rettssak mot den svenske stat.

Vårt naboland har også nylig innført en lov som sier at det er påbudt med bedøvelse under omskjæring. Mange mener dette er første ledd på veien mot fullstendig avskaffelse av skikken, som kan være både religiøs eller fungere kun som en renhetsidé.

Reporter Martin Gaarder har vært i Sverige og blant annet snakket med en åpenhjertig svensk mann som er omskjært. Er tiden inne for å bringe debatten til Norge? Professor Berthold Grünfeld kommenterer også med sitt syn på saken.

Lite fotvennlig skomote
Vera Kvaal tar også en titt på skomoten for kvinner. Den er ikke alltid like snill mot føttene, som ofte må lide for skjønnheten. Ortopediingeniør Lise Nybø gir oss gode råd.

Røykesluttkurset er inne i ”trøste og bære” - fasen og det er lov med små belønninger for de som er flinke!

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
1. Føttene våre har det ikke alltid like godt når forfengeligheten får bestemme. Vera Kvaal tar et oppgjør med skomoten (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Nina Kosberg, Vera Kvaal og Marika Stojcevska må ty til gulrøtter når røyken er stumpet i Puls (NRK-foto: Ole Kaland)