Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. februar 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Møte i jervelandet

Ut i naturen: Møte i jervelandet (ttv)

NRK1 torsdag 4. februar kl 19.35
Ut i naturen: Møte i jervelandet

På talefot med jerven
Jerven er mer myteomspunnet enn noen annen skapning i den nordiske fauna. På folkemunne går den for å være en blodtørstig lystmorder, ondskapsfull og umåtelig slu. Men de færreste har sett jerv. Naturfotografen Hans Gundersen har med \"Møte i jervelandet\" klart det få har gjort før ham, nemlig å filme vill jerv.
Jerven er selvfølgelig ikke ondskapsfull, ingen dyr er det. Blodtørstig, jovisst, men da i kraft av å være sulten på samme måte som en kjøttmeis er sulten på talg. Men slu er den, og utholdende og svært sky. Det har naturfotograf Hans Gundersen fått merke.
- Da jeg gikk i gang med dette prosjektet, fikk jeg straks høre at det ikke ville gå. Jerven lar seg ikke filme, den skyr mennesker på mils avstand. Og skulle den dukke opp, vil det bare være snakk om noen sekunders kontakt, fikk jeg høre.
- Spådommene er gjort til skamme, men det har kostet, vedgår Hans Gundersen. - Jeg har jobbet med denne filmen i tre år og har tilbrakt til sammen 155 døgn i snøhuler og telt. De fleste av disse døgnene var selvsagt resultatløse.

Hverdagsliv
\"Møte i jervelandet\" skiller seg fra andre naturfilmer ikke bare når det gjelder tema, men også i fortellerteknikk. Her er ingen blodige scener hvor jerv dreper andre dyr, heller ingen slåsskamper jerv imellom. I stedet skildrer filmen det hverdagslige liv i jerveland på en stillferdig og befriende måte. Vi får ser hvordan \"hovedpersonen\", som kalles Bamse, overlever på gamle kadaver, og hvordan han beiler til tipsa Brita uten å ha noen videre suksess.
Som gjester i matfatet har jerven ravn og rev og to fjellvåker som er filmet i et skikkelig basketak. Filmen inneholder også et unikt opptak av gaupe, og like utrolig er noen kostelige scener hvor jerven går inn i leken slåsskamp med restene av en død sau. Episoden med Bamse som går til angrep på fotografens kamuflasjeduk er også foreviget. - Den ville vel ha slutt på filmingen, antyder Gundersen.
- Mange av opptakene er gjort ved kadaver av rein og sau. Og det er ikke bare en følelse jeg har, jeg vet at jerven etter hvert ble vant til meg. Den kjente lukta og aksepterte meg, sier Hans Gundersen.
NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (elektronisk via NTB, Data- tv/Internett)
I kveldens Ut i naturen får vi se unike opptak av vill jerv. (Foto:Asgeir Kvalvik)

Naturfilm produsert av GunSim Videoproduksjon
Regi: Hans Gundersen og Svein Simonsen
Kommentator: Kristian Fr. Figenschow jr.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41