Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. juni 1999 kl 22.10 Matewan

Matewan (t)


NRK2 søndag 13. juni kl 22.10
Matewan

Gruvearbeiderne gjør opprør

Den uavhengige filmskaperen John Sayles leverer et av sine mer artistiske arbeider med dette politiske dramaet om en arbeiderkonflikt i kullgruvebyen Matewan i Vest-Virginia i 1920.
Matewan i Vest-Virginia er en kullgruveby hvor gruvearbeiderne helt er prisgitt det mektige kullkompaniet. Selskapet eier praktisk talt hele byen. Denne maktposisjonen utnyttes til å redusere arbeidernes lønninger samtidig som prisen på matvarer og andre livsnødvendigheter settes opp. Gruveselskapet kontrollerer nemlig også alle utsalgsstedene. Gruvearbeiderne eier heller ikke gård og grunn, og fremtiden synes dyster.
Men da gruveselskapet henter inn immigranter og minoriteter for å få billig arbeidskraft, får fagforeningsleder Joe Kenehan (Chris Cooper) med seg hele byen i en proteststreik. Konflikten trappes opp og de streikende og deres familier blir fjernet fra sine hjem av to av kullkompaniets menn, Kevin Tighe og Gordon Clapp. Til slutt fører streiken til et skyteoppgjør i byens hovedgate.

Sayles enkle, men treffende beretning kaster lys over den dårlige behandlingen av immigranter og minoriteter i sørstatene på 1920-tallet. Det trekkes også paralleller mellom gruvearbeiderstreiken i Matewan og borgerkrigen som fant sted 50 år tidligere.

NRK2 søndag kl 22.10

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Gruvearbeiderne i Matewan sliter for en stadig mindre lønn, og misnøyen vokser.

2. Gruvearbeiderstreiken ender som et skyteoppgjør i byens sentrum.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1987)
Originaltittel: Matewan
Regi: John Sayles
I rollene: Chris Cooper, Will Oldham, Bob Gunton, Mary McDonnell , James Earl Jones m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41