Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. april 2006 kl 23.10 Lydverket

Melbourne Rock City

Architecture in Helsinki – australsk band med suksess i Europa og USA. Det er slett ikke vanlig. (Foto: SVT)
Architecture in Helsinki – australsk band med suksess i Europa og USA. Det er slett ikke vanlig. (Foto: SVT)
Australia har blitt mobbet som musikkland og ofte med rette. Men de siste årene har noe skjedd, og i kveld drar vi til Melbourne Rock City for å finne ut hva.

Si "australsk musikk", og alle med en respektabel platesamling grøsser. Minnene om John Farnham, Midnight Oil og gamle Men At Work-singler gir ikke mye kred. Men i Melbourne finnes en annen australsk virkelighet.

Melbourne er nemlig den byen i Australia som har mest pophistorie å skryte av. Både Nick Cave og Kylie Minogue er født her, og det var først da AC/DC flyttet fra Sydney til Melbourne, at Bon Scott gikk fra å være bandets sjåfør til frontfigur. Men først og fremst er det mye som skjer på popscenen i Melbourne akkurat nå!

Upretensiøse og lekne
Artister som New Buffalo, Architecture in Helsinki og Cut Copy har alle , til tross for den enorme avstanden, klart å gjøre seg godt kjent både i Europa og USA. Dermed har også folk i hjembyen begynt å høre på musikken deres. Selv om de tre bandene høres helt ulike ut, har de én ting til felles: Ingen sjanger, musikalsk referanse eller noe instrument er for dårlig til å brukes i deres egen musikk. Og denne upretensiøse lekenheten tar heller aldri overhånd og ødelegger for låtmaterialet.

Kanskje er grunnen at det skjer så mye bra på popfronten i denne byen akkurat nå, og at musikerne blir inspirert av at de kreative og suksessfulle samplerne i The Avalanches har flyttet til byen? Eller er det fordi Melbourne har mange musikere som ikke satser på å bli berømte i en fei, og dermed tør å gjøre sin egen greie? Eller er det fordi disse bandene har klart det vanskeligste for alle australske musikere: Å nå utenfor landets grenser?

"Rock City" – et skandinavisk samarbeid
Under samletittelen "Rock City" samarbeider Lydverket med svenske Musikbyrån på SVT og danske Musikprogrammet på DR. Det var Lydverket som først fikk ideen om samarbeidet, og etter to års forberedelser er det endelig i gang. Mens den norske redaksjonen tidligere har tatt oss med til Dakar og musikkmiljøet i Beijing, har våre to naboland laget to dokumentarer hver fra Glasgow, Melbourne, Kairo og New York. De seks dokumentarene vil bli vist i alle de tre landene.

- Vi har lyst til å ta seerne med til musikkmiljøer utenfor allfarvei, sier prosjektleder Marius Hoel. – Målet er å få folk til å oppdage ny og spennende musikk.

Men å lage programmer om hva som skjer i andre deler av verden koster penger. – Vi hadde aldri hatt råd til å lage disse seks programmene på egenhånd. Ved å samarbeide får vi mye mer ut av ressursene våre. Vi produserer to dokumentarer selv, men får seks tilbake.

I høst ble det første "Rock City"-programmet vist da Lydverket tok seerne med til rapmiljøet i Dakar i Senegal. Musikkprogrammets dokumentar fra New York ble vist i februar, og Lydverkets dokumentar fra Beijing ble sendt i mars.

Kveldens dokumentar fra Melbourne, som er produsert av svenske Musikbyrån, er dermed den fjerde i rekken som blir vist på NRK.

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


Vises også i Nett-TV.


LENKER
  • Les mer: