Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. oktober 1999 kl 17.15 Kronprins Haakon - ung mann på vei mot tronen

Kronprins Haakon - ung mann på vei mot t


NRK1 lørdag 30. oktober kl 17.15
Kronprins Haakon - ung mann på vei mot tronen

Et godt bilde av Kronprins Haakon

Kronprins Haakon Magnus har tilbragt de siste årene ved Berkeley University, California, USA. For kronprinsen var jobben allerede staket ut - det gjaldt bare å finne en utdanning som passet.
Dette forteller han selv om i et meget åpenhjertig og informativt portrettprogram som NRKs Petter Nome nylig har laget. Programlederen var sammen med kronprinsen i flere dager og ble godt kjent med ham.
- En meget sympatisk mann, forteller Petter Nome om sitt møte med Norges neste konge.

Valgte statsvitenskap
Kronprins Haakon Magnus valgte Berkeley fordi skolen har et spennende studentmiljø. Universitetet har fostret ikke mindre enn 16 Nobelprisvinnere. Selv har kronprinsen studert blant annet statsvitenskap. - Det er et fag jeg tror jeg får mye igjen for. Jeg kan komme med gode og konstruktive råd, sier han.
Han forteller også at han godt kunne tenke seg å jobbe i FN fordi han er opptatt av menneskerettigheter og liker å jobbe mot et resultat. Kronprins Haakon Magnus slår også et slag for kvinnesak og likestilling.
- Jeg er opptatt av kvinnesak og likestilling sett i en sosial sammenheng. Synes ikke vi jobber nok med dette i Norge, sier han.

Lar følelsene bestemme
Både dags- og ukepresse er svært opptatt av kronprinsens kjærlighetsliv. Petter Nome spør ham om hans eventuelle kone må ha egenskaper utenom det vanlige, om han vil legge mest vekt på følelser eller om det også er andre føringer med i valget av ektefelle.
- Det vil være rom for prøving og feiling for min ektefelle. Og ved et valg av kone er følelsene viktigst og hvordan forholdet fungerer, forteller han.
Han gir også uttrykk for at han synes det er vanskelig med innpåsliten presse, men forsøker å ikke la seg påvirke.
- Pressens håndtering av meg avbildet med venninner opplever jeg ofte både som ekkelt og spekulativt, sier han.

Fritid og plikt
NRK fikk følge Kronprins Haakon Magnus i en rekke situasjoner - både på fritiden og på pliktoppdrag. Vi er med på joggetur, på bar med venner, i en platebutikk (kronprinsen er svært musikkinteressert), skoleavslutningen og på et offisielt besøk hos nordmenn i Seattle. Vi møter flere av hans venner fra forskjellige land som gir sitt bilde av kronprinsen. Andres, en av dem, forteller blant annet at kronprinsen presenterer seg som en vanlig gutt. Kronprinsen sier selv at han alltid er nysgjerrig på reaksjonene han får. Han har aldri tidligere erfart hvordan det er å være anonym og hvordan folk reagerer på ham som bare Haakon Magnus.

NRK1 lørdag kl. 17.15
Tidligere sendt 11.9.

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Petter Nome møter Kronprins Haakon Magnus i San Francisco på slutten av kronprinsens studietid. (Foto: Torstein Vegheim)

2. Høyt oppe i åsen over San Francisco var NRK med Kronprins Haakon Magnus på løpetur. (Foto: Torstein Vegheim)

Portrettprogram fra NRK Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Petter Nome
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen
Regi: Torstein Vegheim