Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. januar 2007 kl 22.00 Fakta på lørdag: Philip og hans sju hustruer

Hebraisk patriark med sju koner

Engelskmannen Philip Sharpe og hans koner. (Foto: Bungalow Town Productions Ltd.)
Engelskmannen Philip Sharpe og hans koner. (Foto: Bungalow Town Productions Ltd.)
Midt på den engelske landsbygda ikke langt fra Brighton holder Philip Sharpe og hans sju koner hus. I kveld får vi bakgrunnshistorien og følger familielivet slik det arter seg på de kanter – med velsignelser og knuffing.

En gang var Philip Sharpe entreprenør, gift, far til fem og rabbi med 19 forskjellige menigheter spredt over hele Europa. Så gikk ekteskapet over styr, og midt i oppbruddet kom Gud til ham og fortalte at han skulle bli en hebraisk konge. Og at han som alle gode patriarker skulle ta seg flere koner.

Velsignet av Gud
I dag har Philip sju koner, en rekke barn og er gått over til å ale opp hester ute på landet. Og så driver han bruktbutikker i kanalbyen Brighton.

Alle konene ønsker å bære fram barn med Philip. Det siste tilskuddet er Ezra, den førstefødte sønnen i Philips nye familie. Philip er ikke lovlig gift med noen av dem, men samtlige av dem mener at foreningen mellom dem og Philip er velsignet av Gud.

Oppsetsige Tracy
Her er Chava som var blitt enke etter 25 års ekteskap, og er den eldste av Philips koner. Og her er Tracy som ikke lenger får lov å bo i familiehuset fordi hun har vært oppsetsig og utfordret Philip i utøvelsen av hans patriarkalske rolle.

I løpet av dokumentaren kommer filmteamet uvanlig nær denne kvinnedominerte familien. Ingen sluttsatser trekkes – vi får selv gjøre det ut fra de enkelte deltagernes særegenheter, sterke sider og deres motsetninger.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Philip and his seven Wives
Produsert av: Bungalow Town Productions Ltd.
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no