Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. desember 2001 kl 10.30 Kanariøyene kaller: I det norske miljø

Livet bak turistmaskinen

Vidar Lønn-Arnesen og keramikeren Edith Clausen foran en av de gamle hulene på Gran Canaria. (Foto: Tove Lønn-Arnesen)
Vidar Lønn-Arnesen og keramikeren Edith Clausen foran en av de gamle hulene på Gran Canaria. (Foto: Tove Lønn-Arnesen)
Kanariøyene er for mange nordmenn forbundet med sol, bading, god mat og shopping. Vidar Lønn-Arnesen har besøkt fastboende nordmenn på Gran Canaria, og sammen med dem blir vi med på en oppdagelsesferd bak turistmaskinen.

Den norske keramikeren og brukskunstneren Edith Clausen har bodd på Gran Canaria i flere år, og er en ekte "huleboer" i den forstand at hun og familien har hjemmet sitt i en hule i fjellet. Slike "hulehjem" er det flere kanariboere som har. Der holder nemlig temperaturen seg konstant og behagelig på 22 grader.

Klimaet utendørs er det heller ingenting å klage på, og mens Vidar og Edith nyter sola, får vi høre ekte kanarisk sang av Pedro. Rafael håndterer gitaren.

Norsk skole
Den Norske Skole på Gran Canaria har i dag omkring 300 elever. Alf Moen er rektor, og kan fortelle at skolen ble grunnlagt i 1974. De aller fleste barna er her av helsemessige årsaker. Rektor Moen har ansvar for elever både på grunnskole- og videregående nivå, og han forteller at i år skal det sjuende russekullet slippes løs på Gran Canaria - "Sydenrussen 2001!"

Klimaet på Kanariøyene er svært gunstig for folk med astma- og allergiplager, og på det norske helsesenteret på Gran Canaria tar Vidar en prat med fysioterapeut Ingebjørg Brubæk. Sykepleier Elisabeth Fjelde forteller om hvor viktig sol og saltvann er for pasienter med hudsykdommen psoriasis.

Elisabeth Cornelius Lund
Sangerinnen Elisabeth Cornelius Lund viser Vidar Lønn-Arnesen rundt på øya blant eukalyptustrær og grønn pepper, og på en "finka" (en stor gård) framfører Elisabeth musikk av Manuel de Falla. I programmet møter vi også Bjørn Lyng, gründeren som står bak turistanlegget Anfi del Mar på Gran Canaria.

Egenprodusert underholdning
Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Manus og regi Eva Rutgerson Bie
Prosjektleder Eva Marie Gransæter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Vidar Lønn-Arnesen og keramikeren Edith Clausen foran en av de gamle hulene på Gran Canaria. (Foto: Tove Lønn-Arnesen)

2. Sangerinnen Elisabeth Cornelius Lund opptrer også i programmet fra Kanariøyene (Foto: Vidar Lønn-Arnesen)