Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. januar 2012 kl 22.30 Universets mysterium

Tyngdekraft


I denne tredje episoden av "Universets Mysterium" vil fysiker Brian Cox undersøke kraften som holder hele universet sammen. Dette er gravitasjon, også kjent som tyngdekraft.

Denne kraften er et av de merkeligste og mest overraskende fenomenene i universet. Med en flytur i fritt fall opplever Brian følelsen av total vektløshet og ser nærmere på hvilken påvirkning tyngdekraften har hatt på verden rundt oss.

Denne mystiske kraften kan også virke over lange avstander. Den bestemmer jordens bane rundt solen, vårt forhold til andre planeter i solsystemet og til og med måten solsystemet beveger seg på i vår galakse.

Det paradoksale er at tyngdekraften er en relativt svak kraft. Brian tar oss med på en tur i en sentrifuge for å illustrere hvordan gravitasjonen får sin kraft. Vi får også innblikk i rollen et annet fenomen spiller i universet – nemlig stjerneskudd eller meteornedfall som det heter på fagspråket. Selv om meteoren bare er noen kilometer i diameter kan tyngden tilsvare 100 000 millioner ganger jordens tyngde.

Om serien
Vi kan spore forfedrene våre hundretusenvis av år tilbake. I realiteten er det egentlig slik at historien vår starter enda lenger tilbake i tid, med universets begynnelse. Universet ble til for 13,7 milliarder år siden, og i dag er det fylt opp av hundre milliarder galakser. Hver av dem inneholder milliarder av stjerner. Fordi vi mennesker er en del av universet blir universets historie også vår historie.

En litt annerledes fysiker ved navn Brian Cox leter etter svarene på de store spørsmålene i dette svært populære TV-programmet. Det hadde seks millioner seere da det ble sendt i Storbritannia.


Britisk dokumentar fra 2011
Originaltittel: Wonders of the Universe
Produsert av: BBC, Discovery Channel og Science Channel.
Presseansvarlig: Aesha Ullah , tlf: 23 04 93 75/414 14 653.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900